ANNONCE

Smitter mere end vi troede

13. marts 2021 07:56 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Studie fra Statens Serum Institut viser, at også dem med kun en lille mængde coronavirus, smitter

Smitter mere end vi troede
Nye forskningsresultater kan bruges til at kaste nyt lys over brug af lyntest, vurderer Claus Nielsen, afdelingsleder i SSI. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Forskere fra Statens Serum Institut (SSI) og Københavns Universitet har i et nyt studie fundet ud af, at mennesker kan smitte andre med corona, selv om de kun har en lav mængde virus i kroppen.

Det skriver SSI i en pressemeddelelse.

Det er ny viden, lyder det fra Claus Nielsen, virolog og afdelingsleder i SSI.

– Jeg har ikke før set, at selv ved høje Ct-værdier (lav virusmængde, red.) smitter man andre.

Studiet tager udgangspunkt i coronasmittede personer i danske husstande med mellem to og seks medlemmer i perioden fra 25. august til 10. februar.

Testsystem skal tages til overvejelse

De nye forskningsresultater kan bruges til at kaste nyt lys over brug af lyntest, mener Claus Nielsen.

– En antigentest (lyntest, red.) er mindre følsom end en PCR-test. Og antigentestene kan ikke måle virusset så godt ved en Ct-værdi på 30 og derover, siger Claus Nielsen.

Lyntestene har altså svært ved at måle eventuel smitte med corona, hvis der kun er en beskeden mængde virus til stede.

– Det betyder med andre ord, at alle dem, som havde en Ct-værdi på over 30 – en lav mængde virus – vil man ikke kunne finde ved en antigentest.

Dermed må man gå væk fra flere konklusioner vedrørende lyntest, fastslår virologen.

– Så det at sige, at det er lige meget, om man tester med PCR eller antigentest, fordi alle dem, der er positive ved PCR men negative ved antigen, de er ikke smitsomme alligevel – er forkert.

– For vi viser netop her, at sådan hænger det ikke sammen. Personerne er smitsomme.

Brug dem til screening

Ifølge Claus Nielsen er det derfor bedst at bruge lyntest til at screene grupper med korte mellemrum.

– For til diagnostik er lyntest ikke særlig god.

I løbet af perioden blev 66.602 personer som den første i husstanden testet positive for covid-19. Med dem boede yderligere 213.576 i husstandene.

103.389 af dem blev fundet positive i PCR-test 1 til 14 dage efter det første tilfælde i husstanden, viser studiet.

Et andet resultat viser en sammenhæng mellem, at jo ældre man er, desto flere smitter man i sin husstand.

– Om det handler om for eksempel adfærd, har vi ikke kunnet indkredse nærmere, siger Claus Nielsen. Årsagen til sammenhængen kendes ikke.

Fakta

Danmark tester for corona på tre måder

* Pcr-test:

Denne coronatest er anbefalet af de danske sundhedsmyndigheder. Pcr-test bliver benyttet i det offentlige testsystem og anses som sikker med en sikkerhed på 98 procent. Den viser, om den testede er smittet her og nu. Den foretages ved podning i halsen.

Det tager tre timer, før der er svar på en pcr-test, men i det offentlige testsystem får man normalt først svar efter en til to dage fra testtidspunktet.

* Antigentest:

Antigentest – også kendt som lyntest eller hurtigtest – giver svar på, om man her og nu er smittet med coronavirus. Prøven foretages ved podning gennem næsen, og svaret kommer efter 15-30 minutter.

En faglig ekspertgruppe har tidligere slået fast, at antigentest kun skal ses som et supplement til pcr-test.

Det skyldes, at antigentest langtfra er lige så sikker som en pcr-test. Der skal en større mængde virus til, før testen viser positiv, end en pcr-test har brug for.

Derfor fraråder sundhedsmyndighederne, at antigentest benyttes, hvis man har symptomer eller har været i kontakt med en smittet.

Sikkerheden er ifølge en ekspertgruppe hos SSI 55-60 procent for, at man ikke er smittet, hvis testresultatet er negativt, mens man kan stole på resultatet, hvis det viser, at man er smittet med coronavirus.

Tallet for sikkerheden er omdiskuteret – og flere eksperter vurderer, at sikkerheden er væsentligt højere. Det samme gør producenterne af lyntestene.

* Antistoftest:

En antistoftest viser, om kroppen har antistoffer over for coronavirus. Den kan dermed fortælle, om en person har været smittet med virusset. Den foretages ved blodprøve.

Man ved ikke med sikkerhed, hvor længe man kan måle antistoffer i kroppen, og hvor længe man i givet fald er immun over for at blive smittet igen.

Det danske sundhedsvæsen tester kun for antistoffer i forbindelse med forskning og myndighedernes overvågning.

Testen tager ti minutter og kan købes på apoteker og hos private virksomheder, men kvaliteten svinger.

Kilder: Ritzau, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, Falck.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu