Snestormen rykker til Sjælland og Bornholm

18. marts 2013 18:28 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Snestormen rykker til Sjælland og Bornholm
Billede mangler

Tirsdag bliver det sjællænderne og bornholmernes tur til at mærke snestormen rive i kinderne, efter at indbyggerne i det sydvestlige Danmark stod for skud mandag.

 

I løbet af dagen kan der falde op til 15 centimeter sne på store dele af Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm, oplyser DMI.

»Der, hvor det har været værst mandag, slipper de billigere tirsdag. Men der, hvor der ikke har været noget mandag, der bliver det slemt tirsdag. I det sydvestlige Jylland og på Fyn, der er det stort set overstået, men nu kommer der et nyt snevejr ind fra øst over Bornholm og Sjælland. Det breder sig i løbet af tirsdagen vestover til Fyn og Østjylland, men her vurderer vi, at der alene bliver tale om en til fem centimeter ny sne,« siger vagthavende meteorolog Jørn Thomsen fra DMI.

Han advarer imod fygning over store dele af landet, vinden bliver dog ikke lige så hård, som den har været mandag.

»Det kommer til at blæse mindre, men nok til, at det stadig fyger. Mandag var det en sej kuling med vindstød tæt på stormstyrke mange steder, så slemt bliver det ikke tirsdag, men det bliver stadig blæsende,« forklarer meteorologen.

Vejdirektoratet står klar til at rydde sne og salte natten til tirsdag og opfordrer bilister til at køre forsigtigt i det glatte føre.

»Vi opfordrer folk til at køre i god tid, til at køre efter forholdene og til at holde sig orienteret om trafikken på vejdirektoratet.dk og i de forskellige medier og via DMI,« siger Stine Hansen fra Vejdirektoratets Trafikinformationscenter.

Snevejret er uden tvivl kommet bag på mange danskere, der havde indstillet sig på forår og lunere grader. Men det er ikke usædvanligt, at årets første forårsmåned viser sig at stå i ledtog med kong vinter, forklarer klimatolog ved Danmarks Meteorologiske Institut, Mikael Scharling.

»Danskerne husker de gode forårstegn, og så glemmer man gerne, at marts faktisk også kan være, ligesom måneden er nu – nemlig en ekstra vintermåned,« siger han.

Mikael Scharling forklarer, at der i år er blevet dannet et enormt højtryk inde over Sibirien, som har pustet kold og tør luft ind over Danmark i hele marts måned.

»Danmark må finde sig i det vejr, vi får. Vi er ikke et særlig stort land, og vi har ikke nogle bjerge, som kan tårne sig op og ændre et lufttryk,« fortsætter klimatologen.

Der er dog også tilfælde, hvor marts har vist sig fra en noget blidere side. For 23 år siden, 18. marts 1990, satte måneden nemlig varmerekord med hele 22,3 grader. Der er dog ikke udsigt til, at den rekord bliver tangeret i år, siger meteorolog Jørn Thomsen.

»Snevejret slutter ikke tirsdag aften, det fortsætter med at sne. Natten til onsdag kan der komme yderlige fem-ti centimeter sne, og hvis vi kigger frem til onsdag middag, kan der nå at falde i alt 20 centimeter sne nogle steder, måske op til 25 centimeter lokalt, og det er jo en del, siger han.

Ifølge DMI er der ikke nogle klare forårstegn de næste 10 dage, hvor sneen og kulden fortsætter.

»Foråret kommer – men jeg kan ikke se hvornår,« fastslår Jørn Thomsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu