Socialdemokraterne i teknisk mobilstrid med telebranchen

25. januar 2013 12:53 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Socialdemokraterne i teknisk mobilstrid med telebranchen
Billede mangler

Når man kan kommunikere med månen, så kan man også bruge kirketårne som mobilmaster, mener S-ordfører, selvom Teleindustrien siger, at det er praktisk talt umuligt.

 

Det foreslår Socialdemokraterne i partiets teleudspil, der blev præsenteret torsdag.

En række biskopper er ikke afvisende, så længe det ikke skæmmer kirketårnene, og der er ifølge Socialdemokraternes IT-ordfører, Trine Bramsen, tale om en løsning, hvor alle parter vinder, da kirkerne får lejeindtægter for at stille plads til rådighed for mobilmasterne, mobilselskaberne slipper for selv at stille de dyre mobilmaster op, og så slipper borgerne for at se på de grimme mobilmaster, samtidig med at de får bedre mobildækning.

Men IT-ordføreren har ifølge Teleindustrien – Teleselskabernes Branchesamarbejde ikke taget højde for de praktiske udfordringer ved at placere mobilmaster i eller på kirketårne.

– Det er forbundet med nogle praktiske problemer. For det første fordi udstyret skal sættes under taget, så det ikke skæmmer bygningen, og det begrænser effekten. Og så er det en udfordring at få plads til det udstyr, der skal håndtere trafikken i og omkring kirkerummet, siger Teleindustriens direktør, Jakob Willer.

Udover de tykke kirkemure, der dæmper mobilsignalet, så giver det også udfordringer, at der skal graves en del omkring kirken, og at der skal være plads til et teknikskab, som i forbindelse med en mobilmast er et blikskur på cirka tre gange fem meter.

Jakob Willer understreger, at man allerede i halvfemserne forsøgte sig med mobilmaster på kirketårne, men at man gik væk fra det igen, da det simpelthen var for besværligt.

Men det er alt sammen dårlige undskyldninger, mener Trine Bramsen.

– Det sætter en tyk streg under, hvor visionær telebranchen er, og hvor lidt den ønsker at give alle danskerne ordentlig mobildækning. Nu er vi 20 år efter, og vi skal prøve at undersøge det en gang til, da der er sket en massiv teknologiudvikling siden halvfemserne, siger IT-ordføreren.

– Vi kan kommunikere til månen, og så mener jeg også, at vi kan udnytte kirketårnene til bedre mobildækning, fortsætter hun.

Socialdemokraten ser udmeldingen fra Teleindustrien som et udtryk for, at teleselskaberne kun er interesseret i at sørge for mobildækning i de områder, hvor der er mange mennesker, og hvor indtjeningen er stor.

– Når vi så kommer ud i yderområderne, hvor indtjeningen er mindre, så har de ikke en interesse i at sikre ordentlig dækning. Det problem skal vi have gjort op med, og jeg håber, at telebranchen vil være med til at tage ansvar, siger Trine Bramsen.

Den påstand afviser Jakob Willer pure.

– Det er simpelthen det rene og skære vrøvl. Hvorfor skulle vi være modstandere af at placere en mobilmast i et kirketårn, hvis det er et sted, hvor vi gerne vil have øget mobildækning, og hvor man kan spare nogle ressourcer ved at sætte den op i en eksisterende konstruktion? Så vil vi da ikke stritte imod det, fordi det skulle være urentabelt. Det er helt forkert, siger teledirektøren.

Han understreger, at telebranchen har forsøgt sig med at sætte mobilmaster op i kirketårne, men at effekten ikke stemmer overens med indsatsen.

– Vi har generelt en interesse i at bruge eksisterende konstruktioner, men vi er også interesseret i at lave nogle løsninger, som kan lade sig gøre, og som rent faktisk virker, siger Jakob Willer.

Biskopperne i Fyns Stift, Lolland-Falsters Stift og Viborg Stift er alle positivt indstillet over for at placere mobilmaster i kirketårn eller udenpå, hvis det ikke skæmme kirkere.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu