ANNONCE

Socialdemokraterne mister hver femte stemme

10. januar 2012 07:26 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Socialdemokraterne mister hver femte stemme
Billede mangler

Hvis der var valg i morgen, ville mindst hver femte vælger, som stemte på Socialdemokraterne ved folketingsvalget i september, sætte kryds ud for et andet parti.
Sådan lyder det nedslående resultat af en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Nyhedsbureauet Newspaq, 100 dage efter at Socialdemokraterne vandt statsministeriet.
Målingen er foretaget blandt 911 vælgere, som stemte på Socialdemokraterne ved sidste valg, og bør være forstemmende læsning for Socialdemokraterne, mener lektor i statskundskab på Aarhus Universitet, Rune Stubager.
“Det er en historisk dårlig udvikling. Jeg kan ikke huske overhovedet, hvornår vi har set, at en regering så hurtigt har tabt så meget efter et valg. Så i det lys er det et stort tab,” siger Rune Stubager til Nyhedsbureauet Newspaq.
I undersøgelsen svarer kun 71 pct. af S-vælgerne, at de ville gentage deres stemme, hvis der var valg i morgen, mens 9,1 pct. er i tvivl om, hvor krydset skal placeres.
De resterende 19,9 pct. er ikke i tvivl. 5,1 pct. ville stemme på De Radikale, mens Venstre med 3,9 pct. er det næstmest populære parti blandt de frafaldne S-vælgere.
“Et væsentligt element til forklaringen af det er den løftebrudsdiskussion, som oppositionen har haft held til at køre ganske langt,” siger Rune Stubager.
I samme undersøgelse blev vælgerne bedt om at vurdere, hvem der var bedst egnet som statsminister, og det mente kun 73,8 pct. af vælgerne, at Helle Thorning-Schmidt er. Men det betyder ikke, at S-formanden er en belastning for det gamle arbejderparti. Tværtimod.
I undersøgelsen blev de socialdemokratiske vælgere nemlig også bedt om at evaluere statsministerens indsats på jobbet efter de første 100 dage.
Her svarede 4,5 pct., at hun havde klaret sig rigtig dårligt, mens 10,8 pct. mente, at hun blot havde klaret sig dårligt. Henholdsvis 34 pct. og 12,5 pct. synes, at hun har klaret sig godt og rigtig godt.
Rune Stubager hæfter sig ved, at samlet set stiller kun 15,3 pct. af de adspurgte sig kritisk over for statsministerens indsats.
“Der er flere, der vil forlade partiet, så det giver i virkeligheden en lidt bedre bedømmelse til hende end til partiet. Hun virker altså som en positiv ting for partiet, men er ikke nok til at forhindre, at der er yderligere ti pct. der forsvinder,” siger Rune Stubager.
Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, er ikke spor bekymret over tallene. Han mener, at de er naturlige udslag af, at regeringen med statsministeren i spidsen som følge af finanskrisen har måttet træffe nogle upopulære beslutninger.
“Det er fuldstændig omsonst og håbløst at tro på, at vi ville føre fra dag ét af. Det vigtigste for os er, at nu har vi ansvaret for at føre Danmark igennem krisen, og når vi så møder vælgerne igen, vil de vurdere os ud fra, om det samfund, vi har knoklet for, er rykket i den retning, de synes er den gode retning,” siger Magnus Heunicke til Nyhedsbureauet Newspaq.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu