Socialrådgivere frygter for unge pensionister

28. februar 2012 14:02 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Socialrådgivere frygter for unge pensionister
Billede mangler

Hvis førtidspensionen skal gøres midlertidig for alle svage unge under 40 år, så lyder der ikke klapsalver fra Dansk Socialrådgiverforening til den reform, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) præsenterer i dag.
“Det lyder helt forfærdeligt, hvis førtidspensionsen skal tages op hvert andet år. Man kan simpelt hen ikke byde unge mennesker, at de måske får den eller måske ikke får den. Det er for stor en belastning. Det håber jeg ikke bliver en del af reformen,” siger formand Bettina Post.
I dag kan myndighederne tage en borgers førtidspension op til genovervejelse, hvis der på tilkendelsestidspunktet eksisterer en mulighed for, at borgeren kan få det bedre og komme i arbejde. Og det er nok, mener socialrådgivernes formand.
“Hvis man over længere sigt kan få det bedre, er der mulighed for at sætte en dato for, f.eks. efter fem år, hvor overvejer tingene igen. Og hvis en førtidspensionist selv oplever, at miraklet sker og får det bedre, så har man ret og pligt til at vende tilbage og melde sig klar til arbejdsmarkedet. Så der er ingen grund til at overveje alle førtidspensionister hvert andet år,” siger hun.
Men Bettina Post har også ros til reformen. Hun kalder det “sød musik”, at regeringen lægger op til at sammensætte teams, der skal tage sig af de unge, der ellers ville have kurs mod førtidspensionen og gøre dem i stand til at arbejde i større eller mindre omfang.
“Hvis vi skal forebygge, at de her mennesker, som har komplicerede og sammensatte problemer, fysisk, psykisk og socialt, ikke skal sidde på fire forskellige forvaltningskontorer for at få sociale ydelser, så er det her et vigtigt skridt,” siger Bettina Post.
Ole Pass, der er formand for Foreningen af Socialchefer, ser frem til, at regeringen investerer, hvad der menes at være 1,4 milliarder kroner til en koordineret indsats for at undgå at parkere unge under 40 år på livslange ydelser.
“Man skal kombinere mulighederne, ikke mindst i behandlingspsykiatrien, som skal med på banen, men også i uddannelsessystemet, beskæftigelsen og aktiveringen, samt alle de fritidstilbud, der er. Det at skaffe beskæftigelse bliver den store hurdle, for man kan ikke få alle de her mennesker ind på det ordinære arbejdsmarkedet. Så fantasien skal i brug for at skaffe folk i beskæftigelse,” siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu