Socialrådgivere vil have helhedsindsats for kontanthjælpsmodtagere

20. februar 2013 12:52 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Socialrådgivere vil have helhedsindsats for kontanthjælpsmodtagere
Billede mangler

Dansk Socialrådgiverforening er enig med regeringen i, at det nuværende matchsystem, hvor man deler kontanthjælpsmodtagere op i mere eller mindre arbejdsmarkedsparate grupper, skal fjernes. Socialrådgiverne efterlyser en langt mere helhedsorienteret indsats for den enkelte kontanthjælpsmodtager og foreslår blandt andet en ny visitationsmodel.

 

»Det giver mening at nedbryde matchsystemet, men det interessante er, hvad der kommer i stedet. Og her foreslår vi en visitationsmodel, hvor borgerne bliver mødt af dygtige, socialfaglige medarbejdere så snart, de kommer ind i kontanthjælpssystemet, som sætter et arbejdsmarkedsparathedsspor eller et indsatsparatspor i gang. Så kan vi hurtigt prioritere ressourcerne og målrette indsatsen individuelt, og vi ved, at en tidlig indsats er altafgørende for, at folk ikke kommer til at være rigtig mange år på kontanthjælp,« siger Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening, til Berlingske Nyhedsbureau.

En af barriererne for at yde en helhedsindsats for den enkelte er ifølge Berlau, at de forskellige instanser og afdelinger ikke må tale sammen om borgerne jævnfør beskæftigelsesansvarsloven. Men det er nødvendigt at bryde de vandtætte skotter mellem jobcenteret og kommunens øvrige instanser, som har med kontanthjælpsmodtagerne at gøre, lyder det.

»De arbejdsmarkedsparate skal have jobformidling, og det skal gå tjept. Men de indsatsparate, personer i matchgruppe 2 og 3, bliver i dag mødt af et meget komplekst og usammenhængende system, hvor de skal løbe spidsrod fra den ene forvaltning til den anden, fordi man i jobcenteret kun må tale med dem om arbejdsmarkedsperspektiver, mens man skal andre steder hen for at tale om stofmisbrug eller andre problemer,« siger Majbrit Berlau.

»Ingen ser helhedsorienteret på den enkelte, og det vil vi gerne lave om på. Man skal kun møde én koordinerende sagsbehandler, og der skal kun lægges én plan på tværs af instanser,« tilføjer hun.

Hun er sikker på, at de mennesker, som i dag er placeret i matchgruppe 3, herunder psykisk syge, narkomaner og andre med massive sociale problemer, kan flyttes ud på arbejdsmarkedet, selv om de umiddelbart befinder sig meget langt væk fra det.

»Jeg er overbevist om, at sådan en indsats vil hjælpe mange mennesker. Det kræver selvfølgelig, at vi samtidig udvikler et rummeligt arbejdsmarked, hvis vi skal flytte den svageste gruppe ud på arbejdsmarkedet, som jo alt andet lige har nogle huller i CVet. Men det er jo samtidig en oplagt mulighed for virksomheder, der ønsker at løfte et socialt ansvar,« siger hun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu