Socialt udsatte lever 22 år kortere

14. marts 2013 16:45 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Socialt udsatte lever 22 år kortere
Billede mangler

Et liv med misbrug, intet tag over hovedet eller med et minimum af kroner på kontoen er opslidende. Det bekræfter en ny undersøgelse af dødelighed fra Rådet for Socialt Udsatte. Den viser, at hjemløse, fattige, psykisk syge samt alkohol- og stofmisbrugere dør 22 år før den resterende del af befolkningen.

 

»Det siger jo noget om, at når vi taler om socialt udsattes sundhed, så er det den ultimative form for social ulighed, der findes i det danske samfund,« siger formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, som kalder resultatet af undersøgelsen »helt vildt«.

Mens resten af Danmarks befolkning gennemsnitligt lever 79 år, så viser resultatet, at gennemsnitsalderen for de socialt udsatte blot er 57 år.

Jann Sjursen håber på, at det ekstreme resultat kan være med til at sætte en dialog i gang med fokus på, om den danske sundhedssektor er gearet til at rumme de socialt udsatte, sådan som den ser ud i dag.

»Det er jo ikke fordi, det danske sundhedssystem ikke indeholder en masse gode tilbud, men de socialt udsatte har svært ved at drage nytte af de sundhedstilbud, der er,« siger han.

Han forklarer det med, at der er tale om en gruppe mennesker, der ikke tropper op hos lægen af sig selv.

»De slås ofte med sociale problemer som massivt misbrug, hjemløshed eller psykiske lidelser. Det lægger sig som en enorm barriere om dem, og den blokerer de socialt udsatte fra at komme frem til de tilbud, sundhedssektoren byder på,« siger Jann Sjursen.

Derfor håber han på, at gode projekter som blandt andet indførelsen af de såkaldte »socialsygeplejersker« på hospitaler i hovedstadsområdet, der har til opgave at forbedre de socialt udsattes indlæggelsesforløb på hospitalet fra indskrivning til udskrivning, kan gå fra projektstadiet til at blive integreret i hele det danske sundhedsvæsen.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener, der skal gøres en ekstra indsats for at hjælpe misbrugere, hjemløse og andre udsatte, og at det kræver en ny tilgang til flere offentlige tilbud, ikke mindst på sundhedsområdet.

»Der er for eksempel mange stofmisbrugere, som har svært ved at passe et behandlingsforløb, hvor de regelmæssigt skal komme til kontrol hos lægen eller hente deres medicin selv. Her kan det være en mulighed, at vi flytter tilbuddene ud til de steder, hvor vi ved, de kommer – for eksempel ved de såkaldte fixerum,« skriver sundhedsministeren i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.

Astrid Krag er enig med Jann Sjursen i, at en af løsningerne på de socialt udsattes problemer kunne være flere socialsygeplejersker, og sundhedsministeren opfordrer sygehusene i hele landet til at lade sig inspirere af modellen fra hovedstaden.

»Måske er det er en socialsygeplejerske, der skal til, for at Morten, der bor på gaden, møder op til sine kontroller på sygehuset, fordi han får en respektfuld påmindelse fra nogen, som forstår ham og hans hverdag,« skriver hun.

Regeringen arbejder i øjeblikket på et sundhedspolitisk udspil, hvor der vil være fokus på at mindste uligheden i sundhed.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu