Sodavand i kæmpeflasker ødelægger tænderne

12. januar 2013 01:34 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Sodavand i kæmpeflasker ødelægger tænderne
Sodavand i kæmpeflasker ødelægger tænderne, fastslår analyseinstitut bag ny stor sundhedsundersøgelse  Deltag i afstemning i bunden af artiklen.

Sodavand i kæmpeflasker ødelægger tænderne, fastslår analyseinstitut bag ny stor sundhedsundersøgelse  Deltag i afstemning i bunden af artiklen. Foto: Colourbox.

Forbruget af læskedrikke er alt for stort mange 18-34-årige, og sodavand i kæmpeflasker ødelægger tænderne

 

Stor undersøgelse af danskernes tandsundhed bekræfter at sodavand i kæmpeflasker ødelægger tænderne. Det mener analyseinstituttet bag undersøgelsen, der endnu en gang slår fast:  Jo mere læskedrik man indtager, desto flere huller har man i tænderne.

Undersøgelsen omfatter 4.402 voksne danskere, og den anden af i alt tre delrapporter med resultater fra undersøgelsen er netop blevet offentliggjort. Ifølge rapporten indtager 32 % mere end to liter læskedrikke om ugen, altså betydeligt mere end de max. ½ liter om ugen, som Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler. Det er især de unge, der drikker store mængder sodavand og andre læskedrikke. Således indtager 46 % af de 18-34-årige mere end to liter læskedrik pr. uge.

– Vi har i vores dagligdag som tandlæger længe kunnet se, at de unges store forbrug af sodavand er et problem for tandsundheden. Nu har vi også fået det dokumenteret, idet tandundersøgelsen ved KRAM tyder på, at jo større en mængde læskedrik man indtager pr. uge, desto flere huller i tænderne har man, siger Tandlægeforeningens formand Freddie Sloth-Lisbjerg.

Ifølge tandundersøgelsen ved KRAM er andelen af storforbrugere af læskedrikke mere end tredoblet, siden DTU’s Fødevareinstitut kortlagde danskernes kostvaner i perioden 1995-2006. Undersøgelsen fra DTU’s Fødevareinstitut viste, at det i 2003-2006 kun var 9 % af de voksne danskere, der indtog mere end 2 liter læskedrik pr. uge. De nye tal fra tandundersøgelsen ved KRAM viser, at de 9 % er steget til 32 %.

Analyseinstituttet KORA, som har udarbejdet den nye rapport, vurderer, at den større andel personer, der har et overdrevent forbrug af læskedrikke, kan skyldes, at sodavandsflaskerne er blevet større og større. I dag er det ikke ualmindeligt, at dagligvarebutikker har 2-liters flasker på tilbud, således at der sælges både 5 og 10 flasker á 2 liter til spotpris.

Ifølge rapporten er der en enkel forklaring på, at de unges forbrug af læskedrikke er større end de ældres.

– Jo yngre man er, desto mere hverdagsagtigt er det at drikke sodavand. Midaldrende og ældre danskere opfatter i højere grad læskedrikke som tilbehør ved festlige lejligheder, hedder det i rapporten.

Hvor meget sodavand drikker du?

  • 1-2 liter om ugen (40%, 2 Votes)
  • Over 2 liter om ugen (40%, 2 Votes)
  • 0-1 liter om igen (20%, 1 Votes)
  • Jeg drikker slet ikke sodavand! (0%, 0 Votes)

Så mange har stemt: 5

Indlæser ... Indlæser ...
Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu