Advarsel: Sodavand kan give dig Alzheimers

22. april 2017 13:39 | Af: Louise Bennetzen, lb@newsbreak.dk

To nye videnskabelige undersøgelser har fundet sammenhænge mellem sodavand og Alzheimers.

Advarsel: Sodavand kan give dig Alzheimers
Pas på hvor meget sodavand du drikker. Arkivfoto; SCANPIX

Er der en forbindelse mellem sodavand og Alzheimers?

Når det kommer til farerne ved at drikke sodavand og andre sukkerholdige drikke regelmæssigt, er videnskaben klar. Det rådner dine tænder, gør dig fed og du får en øget risiko for sukkersyge, hjerteanfald og slagtilfælde. Listen er uendelig – spørge bare din læge.

Når det kommer til light-sodavand er videnskaben ikke ligeså sikker. Du får mindre sukker ved at drikke light-cola end almindelig cola, men det kan give andre problemer. Kunstige sødemidler er blevet forbundet – dog ikke bevist – med vægtøgning, sukkersyge og hjertesygdomme.

Torsdag gav to videnskabelige undersøgelser sodavandsdrikkere – både med og uden sukker – en helt ny grund til at droppe den dårlige vane helt: Alzheimers.

Sukker skader hjernen

I den første undersøgelse er der fundet en forbindelse mellem sukkerholdige drikkevarer og Alzheimers. Dem der drak væsker med meget sukker havde oftere flere markører på tidlig Alzheimers, end dem der ikke gjorde. Det skriver Bloomberg.

Forskerne fandt ud af, at indtagelse af drikkevarer med sukker var forbundet med et mønster, der passer til de tidlige stadier af Alzheimer. Det vil sige mindre hjernekapacitet og dårligere hukommelse i forhold til personlige erindringer.

Forskerne kalder fundet slående, fordi det blev fundet i en midaldrende gruppe. Sammenhængen var der stadig, selvom man tog højde for faktorer som fysisk aktivitet og kalorieindtag. Resultatet passer med tidligere forskning på området.

Undersøgelsen påpeger dog også sine begrænsninger. Heriblandt, at det ikke skaber kausalitet (årsagssammenhæng) og at spørgeskemaer kan være upålidelige. Derudover var der ingen minoriteter blandt testpersonerne.

Sukkersyge og Alzheimers?

Den anden undersøgelse har fundet ud af, at hvis man drikker kunstigt forsødede drikkevarer, så har man en større risiko for at få slagtilfælde og demens, heriblandt altså Alzheimers. Men forskerne fandt ikke den samme forbindelse mellem sukkerholdige drikkevarer. Forskerne syntes dette er spændende, da det modsiger andre studier på området.

Undersøgelsen blev ledet af forskere hos Boston Universitet. De undersøgte data er indsamlet igennem flere årtier. Her skulle 5.000 frivillige notere, hvad de drak hvert år igennem spørgeskemaer omkring diæt. Dataindsamlingen startede i 1948 og fortsatte med deres børn fra 1971 og børnebørn siden 2002.

Den her undersøgelse har den samme svaghed som den anden, men den har også en til. Nemlig at syge testpersoner – som folk med sukkersyge – drikker light-produkter for ikke gøre deres sundhed værre. Men betyder det så, at det light produkterne eller sukkersyge, der giver Alzheimers? Forholdet mellem sukkersyge, lightprodukter og demens er stadig uklart.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu