Søndag hviler majestætens øjne på Hanne

20. juli 2019 17:44 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

På søndag bliver en helt særlig dag i Gråsten Slotskirke og ikke mindst for sognepræst Hanne Beierholm Christensen.

Det er ingen hemmelighed, at vor majestæt Dronning Margrethe er en kreativ sjæl. Det kommer til udtryk på mange måder. På søndag kan du muligvis få lov at se det helt tæt på, når kirkedørene slås op til en helt særlig dag i Gråsten Slotskirke.

Ved den anledning vil sognepræst Hanne Beierholm Christensen nemlig være iført en helt ny messehagel, som dronningen har udført. Den har været i kirkens varetægt i en måneds tid, men den er som sådan stadig hemmelig.

Fakta

Messehagel

Messehagel er en slags overbeklædning, som bruges af præster under nadveren og ved højtider.

Der er fire farver, som bruges alt efter, hvilken tid i den kirkelige kalender, der fejres. Grøn, hvid, rød, lilla.

Messehagelen er formet som en kort kappe uden ærmer, og så er den åben i siderne.

– Jeg har faktisk slet ikke haft den på endnu, så jeg er sikker på, at majestætens øjne hviler lidt ekstra på mig søndag for at se, hvordan den tager sig ud i praksis, siger sognepræsten med et grin. Hun har ganske vist set den nye messehagel, men prøvet den? Nej.

De er aldrig blå

Messehagelen er et supplement til det antependium, Dronningen udarbejdede til slotskirken i 2018, hvor det med pomp og pragt blev fremvist. Tilsammen skal sættet erstatte det tidligere, som Dronning Ingrid stod for tilbage i 1943.

– Vi sender nok den gamle messehagel på pension. Det er også nu noget helt særligt, at det er dronningen, der har brugt tid på noget til kirken. Sognet er helt enormt stolt over det. Dronningen har lavet selve broderierne, siger præsten til Newsbreak.dk.

Hun fortæller om den endnu hemmelige messehagel, at den faktisk er i en ret så kontroversiel udgave. Den er nemlig blå. Messehageler er “aldrig” blå. De findes typisk i farverne rød, grøn, hvid, sort og lilla alt efter højtid. Men i Gråsten er den altså fremover blå.

– Det gør ikke noget at skille sig lidt ud. Antependiet er også blåt, og hvis man kigger op i loftet af kirken, kan man faktisk se, at de er nøjagtig samme farve som loftet. Blå er jo også troens farve, siger Hanne Christensen.

Sommerfuglene

Gudstjenesten søndag er egentlig en helt almindelig gudstjeneste, der er åben for offentligheden. Det er også i bund og grund en normal gudstjeneste for præsten, der har arbejdet i Gråsten Slotskirke i tre år.

– Alligevel giver det lidt sommerfugle i maven, når majestæten sidder på kirkebænken foran mig. Dronningen kommer altid i kirke de søndage, hvor hun har tid, når hun bor på Gråsten Slot, siger Hanne Beierholm Christensen.

Det betyder, at de to støder sammen nogle gange om året. Alligevel er søndagens gudstjeneste noget helt specielt, som Christensen glæder sig meget til. Gudstjenesten begynder klokken 9.30.

Ekstra sikkerhed

Det er altid lidt af en magnet, når majestæten er på Gråsten Slot og ikke mindst deltager i de kirkelige handlinger i slotskirken. Den 21. juli forventes der således, at være ekstra tryk på.

– Når dronningen er her, er der nogle ekstra sikkerhedsregler, så der må for eksempel ikke stå folk op i kirken. Derfor bør man komme tidligt, hvis man har lyst til at deltage, siger sognepræsten.

Ved premieren for antependiet blev dørene lukket 20 minutter før, gudstjenesten egentlig skulle begynde. Der er kun de siddepladser, der er. En af dem er altså sikret Hendes Majestæt, der i forvejen opholder sig på slottet.

Søndag deltager også hendes søster Benedikte, skriver Kongehuset.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu