ANNONCE

Sover du dårligt om natten: Usynlig sygdom kan give hjerneblødninger og blodpropper

13. november 2018 06:07 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Der er en ukendt sygdom, der ødelægger nattesøvnen for mange danskere. Men hvis du lider af søvnapnø, så skal du ikke alene være bange for nattesøvnen, men også for hjerneblødninger og blodpropper.

Sover du dårligt om natten: Usynlig sygdom kan give hjerneblødninger og blodpropper
Har din samlever en ulidelig snorken? Så kan det være tegn på den usynlig sygdom søvnapnø. Foto: Colourbox

Du kender det måske – du vågner om natten flere gange. Du kan ikke helt forklare hvorfor – og sådan er der mange danskere, der har det. Sygdommen søvnapnø er en af de mest udbredte grunde til, at danskere vågner om natten.

Og søvnapnø er ingen sjov sygdom at have – for du stopper faktisk med at trække vejret, fordi du snorker så højt. For at forklare sygdommen, så er man nødt til at kigge på vejrtrækningen under søvnen, hvis man har en unormal vejtrækning, så er man ramt af søvnapnø. Det er typisk luftpassagen i svælget, der enten er nedsat eller er hævet. Hver gang du så oplever en såkaldt apnø, så bliver iltoptagelsen i blodet nedsat.  Hvis du er ramt af sygdommen vil du som sagt vågne flere gange i løbet af natten.

Hvorfor opstår søvnapnø?

Du kan ikke se det, men inde i dit hoved kan dit skelet været formet sådan, at der opstår indsnævringer. Det kan være, at du har en kortere eller smal underkæbe. Men det kan også være ting som din tunge eller store mandler, der gør, at man kan være udsat for søvnapnø.

Hvad er symptomerne på søvnapnø?

Der er nogle helt tydelige symptomer – hvis du snorker, men der pludselig er uregelmæssige pauser på mere end ti sekunder, så lider du af søvnapnø. Det er tit og ofte, at det er ens ægtefælle, der bliver frustreret af den usammenhægende snorken.

Hvis man holder øje med en person, der er ramt af søvnapnø, så vil man opleve, at vedkommende kæmper med at trække vejret. Det er først når apnøen brydes, at du vil høre de høje, nærmest umenneskelige snork. Patienten selv oplever næppe halvdelen af de apnøer, som de er ramt af, men personen vil opleve at være træt om morgenen.

En person der er ramt af søvnapnø vil ofte sove meget uroligt, svede meget under søvnen – og i nogle tilfælde også føle behov for at gå på toilettet flere gange hver nat.  I løbet af dagen vil en person med søvnapnø -klage over morgenhovedpine, træthed og søvnighed. Men også ting som et lavt energiniveau og at man er mere irritabel.

Det er typisk for en person med sygdommen, at man bare falder i søvn, hvis man laver det samme længe. Det kan være, at man sidder i en sofa og snakker, men også under møder, biografture eller hvis man kører bil i lang tid.

Er der nogen risiko, hvis jeg har søvnapnø?

Hvis man ikke modtager behandling, så vil det være en stor belasting for dit hjerte og kar. Det vil derudover også gøre, at du har en forøget risiko for at få forhøjet blodtryk – og på lang sigt vil det betyde, at der er en risiko for, at du kan udvikle hjerneblødninger og blodpropper i hjertet. Men får du derimod behandling, så vil risikoen mindskes markant.

Det anbefales, at du lader dig undersøge, hvis du er træt om morgenen og snorker meget.

Hvodan behandles søvnapnø?

Der findes flere umiddelbare behandlinger for sygdommen. Hvis man starter med fra ende af, så er der ingen beviser for, at et vægttab vil afhjælpe søvnapnø. Derudover findes der ingen medicinsk behandling – og så er spørgsmålet jo, hvad dælen gør man? Ja, det er et godt spørgsmål. Men der findes løsninger.

Der findes den såkaldte CPAP-behandling, som betegnes som værende den mest effektive behandling af sygdommen. CPAP-apparatet  er en lille kompressor, som gennem en slange og maske vil blæse luft ind i luftvejen med et lille overtryk. Det gør, at man holder luftvejen åben – og det smarte er, at apparatet selv finder det tryk. Det gør så, at din vejrtrækning vil blive normal – og at man faktisk helt stopper med at snorke. Det betyder samtidig, at du som patient vil opleve, at du får en bedre søvn. Den gode søvn betyder derudover, at du vil opleve at have mere energi og være mere udhvilet.

Denne type behandling er livsvarig – og der vil blive foretaget kontroller hvert år.

Foruden den smarte CPAP-behandling, så kan man også få en kirurgisk behandling. Dette er en metode, der bruges mere sjælden, men ved at fjerne mandlerne samt et stykke af den bløde gane, så kan man mindske snorkning. Problemet er bare, at det er ikke altid, at man får færre apnøer. I udlandet findes der også en såkaldt apnøbøjle, der giver dig et lille underbid, når du sover. Dette gør, at du kan få trukket tungen frem – og derved skabe bedre plads til at trække vejret. I Danmark gives der ikke tilskud til denne behandling.

 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu