ANNONCE

Sohn ville risikere fængselsstraf i dag

16. december 2011 11:31 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Sohn ville risikere fængselsstraf i dag
Billede mangler

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) beskyldes nu af sin tidligere tolk for at have blåstemplet en returkommission i Moskva.
Til Jyllands-Posten siger tolken Vadim Seletskiy, at den tidligere formand for Danmarks Kommunistiske Parti i foråret 1990 ville betale i alt 50.000 dollars til tre personer i Moskva for at få udbetalt et tilgodehavende til Terpo Tryk.
Forsøget på korruption skulle være sket i foråret 1990. Men først 10 år senere er det blevet strafbart i Danmark at betale bestikkelse i udlandet.
Juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet forklarer, at hvis en dansker i dag gør sig skyldig i det samme, som Ole Sohn bliver beskyldt for, så kan det koste en ubetinget fængselsstraf.
“Man taler om returkommission i det omfang, at man giver en uberettiget fordel til en privat eller offentligt ansat for at han skal handle pligtstridigt. Og det er blevet strafbart i Danmark efter 2000. Strafferammen for, om man har bestukket henholdsvis offentligt eller privat ansatte er på henholdsvis halvandet år to års fængsel,” siger Lars Bo Langsted til Newspaq.
Det er dog forsvindende få personer i Danmark, der bliver dømt for korruption i udlandet.
“Vi har uhyggeligt få, der bliver straffet. Der er meget få sager, hvor der bliver rejst tiltale, både for bestikkelse af offentlige og private ansatte,” siger Lars Bo Langsted.
Lars Bo Langsted nævner sagen mod det svendborgensiske bilfirma Bukkehave A/S, der tilbage i februar blev dømt for at handle ulovligt med Irak, da Saddam Hussein var diktator i landet, og der var en FN-sanktioneret embargo.
“Det der skete var, at man overfakturerede og gav irakerne nogle af deres egne penge tilbage til fri rådighed, så det er en meget atypisk form for returkommission. Men i sin essens ligner det lidt jo lidt. Det er en uberettiget betaling, der foregår i udlandet,” siger han.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu