ANNONCE

Soldaterformand: Vi har bare fulgt ordre

23. december 2011 12:31 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Soldaterformand: Vi har bare fulgt ordre
Billede mangler

Danske soldater tog mere end dobbelt så mange krigsfanger, som det indtil nu er blevet oplyst.
Det overrasker soldaternes formand, Flemming Vinther.
“Jamen, det gør det da. Vi har ikke haft nogen viden om, at tallet skulle være højere end det, der officielt er blevet afrapporteret, og jeg synes, at det er en yderst beklagelig,” siger Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, til Newspaq.
Det er i dag kommet frem, at danske soldater tilbageholdt 500 krigsfanger i Irak fra 2003 og frem. Det er mere end dobbelt så mange som tidligere oplyst.
Samtidig udleverede danske soldater ulovligt fanger til irakiske myndigheder.
Det er forsvarschef Knud Bartels der i et brev til forsvarsminister Nick Hækkerup (S) oplyser om de nye tal. Han skriver direkte, at Danmark har brudt på krigsreglerne.
Flemming Vinther mener, at de menige soldater generelt har fulgt de direktiver, de har fået af cheferne.
“Alle soldater kender de basale krigens regler om, at de ikke må begå overgreb, men her taler om noget mere langhårede jura og udleveringsret og pligt. Det skal den menige soldat ikke stå og forholde sig til. Jeg har ikke grund til at tro, at vores medlemmer ikke har gjort det, de har fået besked på,” siger han.
Om de retningslinjer, soldaterne har fået, så har været i tråd med internationale konventioner har Flemming Vinther ingen anelse om.
“Det er jo ikke vores medlemmer, der sidder og skriver indberetningen til forsvarschefen bagefter,” siger han.
Flemming Vinther ser nu frem til, at regeringen nedsætter en undersøgelseskommission, der skal kulegrave Danmarks deltagelse i Irak-krigen.
“Det er fornuftigt. Jeg har ikke noget bedre bud på, hvordan man skal få afdækket, hvad der er sket,” siger Flemming Vinther.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu