Somaliske brødre nægtede terrorfinansiering

11. marts 2013 14:08 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Somaliske brødre nægtede terrorfinansiering
Billede mangler

»Jeg sympatiserer med al-Shabaab, de er frihedskæmpere, der bekæmper besættelsesmagten i Somalia.«

 

Sådan lød det mandag formiddag i Retten i Aarhus, hvor en 19-årig dansk statsborger med somalisk baggrund var i vidneskranken tiltalt for sammen med sin storebror at have overført 35.000 kroner til organisationen al-Shabaab i Somalia, der figurerer på FNs liste over terrororganisationer.

Den 24-årige er desuden sigtet for at have rejst til Somalia for at deltage i en træningslejr, som kontrolleres af al-Shababb. Det er første gang, bestemmelsen i straffelovens paragraf 114 om deltagelse i ulovlig militær organisation eller gruppe tages i brug i Danmark. De to brødre nægter sig skyldige i anklagerne, der kan udløse fængsel på mellem seks og ti år.

Den 19-årige hævdede, at han intet kendte til sin brors planer om at drage i træningslejr i efteråret 2011. Han fortalte, at storebroren angiveligt havde stjålet hans pas og dankort.

»Jeg blev sur og vred, og kunne egentlig heller ikke forstå, hvordan min bror kunne komme igennem paskontrollen i lufthavnen i Kastrup. Billedet af mig var fire-fem år gammelt, og så meget synes jeg ikke, vi ligner hinanden,« fortalte den 19-årige.

Men anklager Torben Thygesen mente ikke, at den 19-årige var helt uvidende om formålet med brorens rejse og henviste blandt andet til mobiltelefonsamtaler mellem de to, der blev aflyttet. Desuden fandt man hos den 19-årige et hæfte udgivet af al-Qaeda samt en hyldest på hans computer til den nu afdøde terrorleder al-Awlaki.

De to brødre har siddet varetægtsfængslet siden maj sidste år. Den ældste bror blev anholdt i lufthavnen på vej hjem efter sin tur til Somalia. Den 19-årige blev anholdt samme aften, da han befandt sig hos sin far på Spættevej i det vestlige Aarhus.

Mens den 19-årige beredvilligt afgav forklaring, lod den 24-årige gennem sin advokat, Finn Søgård, forstå, at han ikke ville svare på spørgsmål fra anklageren.

Gennem den ni måneder lange varetægtsfængsling har den 24-årige konsekvent nægtet at svare på politiets og anklagerens spørgsmål.

Finn Søgård fortalte, at grunden til den 24-åriges manglende samarbejdsvilje er dårlige oplevelser med politiet.

»Min klient vil ikke afhøres, da han har været udsat for alvorlige krænkelser under tidligere afhøringer,« sagde Finn Søgård og understregede, at det ikke var oplevelser med det danske politi eller anklagemyndighed, han hentydede til.

Til dr.dk fortalte Søgård, at den 24-årige angiveligt blev udsat for torturlignede forhørsmetoder af politiet i Djibouti, da han var på vej hjem fra Somalia.

Selv om de to brødre risikerer seks til ti års fængsel for støtte til en terrororganisation, har anklagemyndigheden til gengæld droppet at rejse tiltale for terrorforsøg, der ville kunne have udløst fængsel på livstid.

»Der er ikke rejst sigtelse for forsøg på terror, da anklagemyndigheden har vurderet, at der ikke kan føres bevis for forsøg på terror mod konkrete mål,« uddybede Torben Thygesen under gennemgang af anklageskriftet over for de tre domsmænd og seks nævninge.

Der er afsat syv retsdage til sagen, og skyldsspørgsmålet ventes afgjort 20. marts. Derefter skal domsmænd og nævninge tage stilling til strafudmålingen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu