ANNONCE

Søren Gade belastes – Forsvarsministeriet undgik irakiske fanger

29. december 2011 09:11 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Søren Gade belastes - Forsvarsministeriet undgik irakiske fanger
Billede mangler

Forsvarsministeriet spillede ifølge Politiken en aktiv rolle, da der i 2004 blev formuleret nye forholdsregler omkring danske Irak-soldaters håndtering af tilfangetagne irakere.
 
Dermed belastes den tidligere forsvarsminister, Søren Gade, yderligere i sagen om mishandling af irakere, som danske soldater udleverede til de irakiske myndigheder, hvor han anklages for bevidst at have vildledt Folketinget.
 
Politiken har gennem flere uafhængige kilder fået bekræftet, at jurister, officerer og embedsmænd mødtes i juli og august 2004 for at diskutere retningslinjerne til det magtanvendelsesdirektiv, der kort efter blev sendt til de danske soldater i Irak.
 
I direktivet står der, at de danske soldater skulle lade britiske soldater og irakiske sikkerhedsstyrker foretage eventuelle anholdelser under danske militære operationer. Danskerne undgik dermed at tage såvel praktisk som juridisk ansvar for fangerne, som risikerede tortur og henrettelse.
 
Politikens oplysninger får SF, Enhedslisten og De Radikale til at skærpe tonen.
“Det allervæsentligste er, at det formentlig betyder, at der kan placeres et politisk ansvar. Hidtil har man prøvet at dække sig ind under manglende information og procedurer, men nu tyder det på, at der faktisk har været klare procedurer og direktiver. Og ikke mindst, at ministeren har været involveret, så pilen peger kun i én retning,” siger De Radikales forsvarsordfører, Zenia Stampe, til Politiken.
 
SF’s forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, supplerer.
“Hvis det var ministeriet, skærper det jo kun kritikken, i forhold til at Folketinget ikke blev orienteret. For det gør det endnu sværere at forestille sig, at ministeren ikke var orienteret,” siger han til Politiken.
 
Søren Gade fastholder, at alt er lagt frem. Han har ikke ønsket at kommentere Politikens oplysninger.
Kilde: Politiken
 
 
 
 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu