Sort arbejde er på retur i Tyskland

6. juni 2012 13:06 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Sort arbejde er på retur i Tyskland
Billede mangler

Kontrol ser ud til at være et langt bedre middel til at bekæmpe sort arbejde end lavere skatter og store bøder.
En stor undersøgelse af sort arbejde i Tyskland, som Rockwool Fondens Forskningsenhed har lavet, viser, at der er en klar sammenhæng mellem risikoen for at blive opdaget og omfanget af sort arbejde.
Den del af den tyske befolkning, som mener, at risikoen for at blive opdaget er lille, udfører dobbelt så meget sort arbejde, som den del, der mener, at risikoen er stor, viser undersøgelsen.
Siden 2001, hvor undersøgelsen begyndte, og til 2008 er omfanget af sort arbejde i Tyskland næsten blevet halveret.
I 2008 svarede det antal timer, der blev arbejdet sort i Tyskland, til 2,3 procent af den formelle økonomi. I 2001 var den tilsvarende andel på 4,1 procent.
Faldet ser ud til at hænge sammen med en øget kontrolindsats fra de tyske myndigheder.
– Risikoen for at blive snuppet slår i vores undersøgelse meget stærkt ud både for mænd og kvinder, men mest for kvinder, siger cand.polit. Claus Larsen, som har været med til at lave undersøgelsen.
– I Danmark er det en meget mindre andel af befolkningen, der mener, at der er en høj risiko for at blive snuppet, hvis man arbejder sort. Kontrolindsatsen er også ret dramatisk i Tyskland. Den er en tand mere gennemført end i Danmark, siger han.
Claus Larsen understreger dog, at faktorer som skatteprocenter og moral ikke er helt uden betydning.
– Men man skal nok ikke have overdrevne forventninger til betydningen af skatterne. Der skal måske en stor ændring af skatterne til, hvis der skal være en effekt, siger Claus Larsen.
Rockwool Fondens Forskningsenhed er i gang med en undersøgelse i Danmark, hvor man systematisk ser på, om det har en effekt på sort arbejde, når man sætter skatten ned.
En anden faktor, som ser ud til at have haft en effekt på omfanget af sort arbejde i Tyskland, er udvidelsen af en ordning med såkaldte minijob. Den går ud på, at tyske lønmodtagere må påtage sig et mindre bijob helt uden at blive beskattet af indtægten.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu