Sort arbejde over alt i feriebyerne

3. juli 2012 05:03 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Sort arbejde over alt i feriebyerne
Billede mangler

Feriebyerne får hver sommer mangedoblet indbyggertallet, og det kræver fra den ene dag til den anden et stort hold af ansatte på beværtninger og spisesteder.
Siden 2009 har Skat besøgt langt over 2.000 spisesteder, værtshuse og diskoteker i feriebyer, på festivaler og på kræmmermarkeder. Og konklusionen er, at sort arbejde er udbredt. Det viser Politikens gennemgang af samtlige pressemeddelelser om razziaer, som Skat har sendt ud i sommermånederne i perioden 2009 til i dag. Hver eneste gang afslørede Skat sort arbejde eller fandt indikationer på, at der foregik skattesnyd.
– Vi ser det i feriebyerne på Fyn. Og langs hele den jyske vestkyst og i havnebyerne tror jeg, billedet er det samme. Mange arbejdsgivere fristes her til at tage sort arbejde ind. Ingen tvivl om det, siger Finn Fournaise, der er tovholder på Skats kontrolaktioner i Syddanmark, til Politiken.
Arbejdstilsynet tager ofte med på Skats kontrolaktioner og kender derfor til problemet, selv om de ikke beskæftiger sig med sort arbejde. Dårlige arbejdsforhold og sort arbejde går nemlig ofte hånd i hånd.
– Og det er i feriebyerne, hvor man har brug for hurtig, løs arbejdskraft, at vi finder rigtig mange lovovertrædelser, siger tilsynschef Hasse Mortensen til Politiken.
Hverken Skat eller Rockwool Fondens forskningsenhed, der forsker i sort arbejde, har dog konkrete tal, der viser omfanget og karakteren af det ulovlige arbejde i sommerlandet, skriver Politiken. Og det er i sig selv problematisk, mener Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet. Ifølge ham er der “meget stærke indikationer” på, at der florerer en omfattende sort økonomi. Derfor efterlyser han, at området bliver afdækket bedre.
– Myndighederne regner nok med, at det går over, når sommeren er ovre igen. Det er jo altså sørgeligt, for vi ved alt for lidt om sådan nogle fænomener som det her, siger Henning Jørgensen til Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu