ANNONCE

Sort landkort bag førtidspensionsreform

17. februar 2012 13:39 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Sort landkort bag førtidspensionsreform
Billede mangler

Statskassen risikerer at ende med et milliardtab på regeringens opgør med tildeling af førtidspension til personer under 40 år.
Det vurderer professor Michael Svarer fra Økonomisk Institut ved Aarhus Universitet.
“Hvis de mange, der hvert år går på førtidspension, alle sammen skal igennem et udviklingsforløb på fem år, kan det koste milliarder af kroner, hvis det ikke lykkedes at få dem i arbejde. Men omvendt kan pengene også blive tjent ind igen,” siger han.
Michael Svarer er tidligere medlem af Arbejdsmarkedskommissionen i 2009, der så nærmere på økonomien i at indføre et “udviklingsforløb” for gruppen af unge på livsvarig ydelse, som den borgerlige regering også var interesseret i.
Men det kræver en bred og dyr indsats af få gruppen af svage, yngre borgere, der befinder sig langt fra arbejdsmarkedet, i job. Og så er det ikke engang sikkert, at ret mange af dem giver overskud på de offentlige finanser.
“Vi ved faktisk ikke, hvad der virker over for den her gruppe. Der er ikke masse forskning, der viser, at hvis de bare får en mentor og aktivering i en offentlig virksomhed, at så kommer de i job. Det er virkelig en sort boks i forhold til, hvad effekten er. Der er en masse ubekendte,” siger Michael Svarer til Newspaq.
Han henviser til, at erfaringerne fra den tidligere regerings aktiveringspolitik over for langvarige kontanthjælpsmodtagere og borgere på starthjælp “ikke er “særlig opløftende.”
“Erfaringerne med at aktivere personer med store sociale og sundhedsmæssige problemer, der er meget langt fra arbejdsmarkedet, er ikke særlig gode. Så der er virkelig behov for nytænkning og en mere håndholdt indsats, der både inddrager sundhedsmæssige, sociale og beskæftigelsesmæssige tiltag,” siger Michael Svarer.
Landets kommuner har i de tre første kvartaler af 2011 tildelt i alt 2.979 førtidspensioner til personer under 40 år.
Det svarer til 27 procent af alle tilkendelser, viser de seneste tal fra Ankestyrelsen.
Det springende punkt i regeringens bebudede reform er ifølge Michael Svarer, hvilken ydelse, man vil tilbyde gruppen af unge, der ikke længere skal kunne få en førtidspension.
“Hvis man laver en reform, hvor ydelsen ikke falder, mens at indsatsen for gruppen bliver rigtig dyr og har nogen betydelig effekt. Så kan det gå den modsatte vej økonomisk og ende med at blive en større omkostning for staten, end hvis man siger til folk, at vi vurderer din arbejdsevne til at være så begrænset, at det er bedst, hvis du får en varig pension,” siger Michael Svarer.
Newspaq erfarer, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) reform vil blive præsenteret inden for de næste to til tre uger.
 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu