Søvndal: Afghanistan-indsats har ikke været forgæves

29. januar 2013 16:49 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Søvndal: Afghanistan-indsats har ikke været forgæves
Billede mangler

Der er sket forbedringer i Afghanistan.

 

Det er konklusionen fra udenrigsminister Villy Søvndal (SF), der tirsdag kunne præsentere den danske tilbagetrækningsplan for indsatsen i Afghanistan.

– Den nye tilbagetrækningsplan sikrer, at vi bevæger os over i en anden fase af engagementet, og at vi kan trække de sidste danske soldater hjem senest ved udgangen af 2014, siger Villy Søvndal, der betegner den danske indsats som »kolossal« og understreger, at indsatsen ikke har været forgæves.

– Med planen lægges der stor vægt på, at vi overdrager opgaven til afghanerne på en ansvarlig måde, siger Villy Søvndal.

Mens Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), kalder indsatsen en succes, er Villy Søvndal mere varsom med at sætte tillægsord på resultaterne.

– Jeg tror, man skal være forsigtig med de meget højstemte tillægsord. Man kan sige meget nøgternt, at der er sket nogle forbedringer, siger han.

Villy Søvndal peger blandt andet på, at langt flere afghanske børn i dag går i skole, at størstedelen af befolkningen i dag har adgang til sundhed, og landets infrastruktur er blevet bedre.

Det danske bidrag til de afghanske sikkerhedsstyrker vil stige til 100 millioner kroner årligt fra 2015 til 2017. Samtidig har Danmark forpligtet sig til fra 2013 at øge den danske bistand til Afghanistan til i gennemsnit 530 millioner kroner om året frem til og med 2017.

Alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten står bag indsatsen i Afghanistan, der har varet i 12 år.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu