Søvndal anklager Venstre for »fantastisk dobbeltmoral«

7. februar 2013 15:35 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Søvndal anklager Venstre for »fantastisk dobbeltmoral«
Billede mangler

Venstres Claus Hjort Frederiksen (V) har ikke bare sovet i timen. Han må have været bevidstløs i meget lange perioder.

 

Sådan lyder det fra udenrigsminister Villy Søvndal (SF), der langer kraftigt ud efter Venstre i forbindelse med endnu et samråd om den grønlandske storskalalov, der skal åbne for, at udenlandske mineselskaber kan udvinde råstoffer fra undergrunden.

Venstre har blandt andet udtrykt bekymring for, at kineserne vil udnytte muligheden for at komme til Grønland til at sikre sig en unik bastion i Arktis. Men den bekymring deler Villy Søvndal ikke.

»Jeg synes i det hele taget, at Venstre har en fantastisk dobbeltmoral i de her spørgsmål,« siger Villy Søvndal og henviser til den arktiske strategi, der er lavet af den tidligere VK-regering.

»På side 23 skriver man, at man må forvente en markant tilgang af udenlandsk arbejdskraft. Jeg ved godt, at Hjort sagde, at han sov i timen. Jeg tror, han har været bevidstløs i meget lange perioder,« siger Søvndal.

»Det er fantastisk at opleve, at Venstre som regeringsparti laver en plan, hvor man taler om en markant tilgang af udenlandsk arbejdskraft, og så laver man det paradenummer, vi oplever i de her dage. Jeg synes, at Venstre spiller meget højt spil om Rigsfællesskabet,« lyder kritikken fra Villy Søvndal, der anklager Venstre for en »total kovending« i sagen om storskalaloven.

Villy Søvndal erkender, at Arktis og Grønland har stigende betydning både i forhold til for eksempel sejlmuligheder og råstofudvinding, men Danmark kan ikke have »en politik syd for Skagen og en anden politik nord for Skagen«, siger han.

»Vi forsøger at få kineserne til at interessere sig for Danmark. Det er en af grundene til, at ministrene rigtig tit rejser til Kina, både for at sikre kinesernes interesse for investeringer i Danmark, men også for at sikre danske virksomheder i Kina,« siger han.

Venstres udenrigsordfører, Søren Pind (V), affejer al snak om dobbeltmoral og kovending.

»Det der med at vende på en tallerken og mene noget andet end før – det må jeg sige, det kommer fra en sand kender,« siger Søren Pind.

»Vi er meget bekymrede for udsigten til, at Kina trænger ind på den måde, og så er vi optaget af, at det her er bæredygtigt for kongeriget og for Grønland, og det fortjener en dybere debat,« siger han.

Selv om storskalaloven er et grønlandsk anliggende, er det nødvendigt med en dansk særlov på udlændingeområdet for at føre storskalaloven ud i virkeligheden, og det gør sagen meget kompleks, lyder det fra Søren Pind.

»Jeg tror, at det, der overrasker, er størrelsen – omfanget af, hvor stort det her har vist sig at være – og så den kompleksitet, der omgiver lovgivningen. Hvad er det egentlig, vi skal tage stilling til?, siger Søren Pind.

Regeringen har endnu ikke fremlagt særloven, der skal stemmes igennem i Folketinget, og Venstre har endnu ikke besluttet sig for, om man stemmer »ja« eller »nej«.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu