Søvndal er tilfreds med Obamas Afghanistan-plan

13. februar 2013 12:17 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Søvndal er tilfreds med Obamas Afghanistan-plan
Billede mangler

Præsident Barack Obamas plan om at hjemkalde halvdelen af USAs tropper fra Afghanistan i 2014 og gradvist overdrage ansvaret til afghanerne selv passer godt med den danske Afghanistanstrategi. Det siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

 

»Jeg er meget tilfreds med den amerikanske udmelding. Den ligger helt på linje med hovedelementerne i den nye danske Afghanistanplan og lægger op til en ansvarlig overdragelse af opgaverne til de afghanske myndigheder,« udtaler Søvndal i en pressemeddelelse.

Obama annoncerede planen i sin tale til nationen i nat dansk tid. Også den danske statsminister kunne lide, hvad hun hørte.

»Den amerikanske tilgang flugter meget fint med den nye danske Afghanistanplan og med de rammer for den internationale militære indsats, som vi aftalte på NATO-topmødet i maj sidste år. Opgaven i de kommende to år er at gøre de afghanske sikkerhedsstyrker og myndigheder i stand til selv at tage ansvaret for sikkerhed og udvikling i Afghanistan,« udtaler Helle Thorning-Schmidt (S) i en pressemeddelelse.

For to uger siden præsenterede regeringen den danske plan for det militære engagement i landet, og her lyder det, at de danske styrker skal »fortsætte skiftet fra kamp- og partnerrolle til en trænings-, rådgivnings- og støtterolle frem mod udgangen af 2014, hvor afghanerne selv overtager det fulde sikkerhedsansvar for hele landet«.

»Sammen med amerikanerne, briterne og ikke mindst vores afghanske samarbejdspartnere vil vi i de kommende to år fokusere på at gøre de afghanske sikkerhedsstyrker og myndigheder klar til at stå på egne ben, når transitionsperioden afsluttes ved udgangen af 2014,« siger Villy Søvndal.

Det danske bidrag til de afghanske sikkerhedsstyrker vil stige til 100 millioner kroner årligt fra 2015 til 2017. Samtidig har Danmark forpligtet sig til fra 2013 at øge den danske bistand til Afghanistan til i gennemsnit 530 millioner kroner om året frem til og med 2017. Alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten står bag indsatsen i Afghanistan, der har varet i 12 år.

Når USA til næste år halverer antallet af soldater i Afghanistan, vil der være 34.000 tilbage, og tilbagetrækningen vil fortsætte, understregede præsident Obama i sin tale i Kongressen.

»Og i slutningen af næste år vil vores krig i Afghanistan være overstået. Efter 2014 vil USAs engagement for et forenet og selvstændigt Afghanistan bestå, men karakteren i vores engagement vil ændre sig. Vi forhandler en aftale med den afghanske regering, som fokuserer på to missioner: Træning og udstyring af de afghanske styrker, så landet ikke igen glider ud i kaos,« sagde præsidenten og tilføjede, at »resterne af al-Qaeda« fortsat vil blive forfulgt.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu