Søvndal fastholder modstand mod EU-våben til Syrien

18. marts 2013 02:31 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Søvndal fastholder modstand mod EU-våben til Syrien
Udenrigsminister Villy Søvndal (SF). Foto: um.dk.

FNs hovedkvarter i New York bliver i de kommende to uger slagmark for en international, diplomatisk strid om en regulering af den globale handel med konventionelle våben, skriver Berlingske.

 

En stribe lande, herunder USA, Rusland og Kina, har i årevis afvist at indgå en folkeretligt bindende traktat, mens EU-landene presser på. For Danmark er reguleringen af den internationale våbenhandel ligefrem en mærkesag.

»Det er nu seks år siden, at stort set alle FNs medlemslande blev enige om, at der skal udarbejdes traktat. Det er på høje tid, at vi nu leverer varen,« fastslår Villy Søvndal (SF), der selv er rejst til New York for at deltage i forhandlingerne.

De falder sammen med den aktuelle strid om våbenleverancerne til de stridende parter i Syrien. Rusland og Iran forsyner regimet, Saudi-Arabien og Qatar leverer våben til oprørerne, mens EU-landene skændes om, hvorvidt de også skal begynde at hjælpe oprørerne med militært isenkram. Det vil Storbritannien og Frankrig meget gerne og pressede endnu en gang i den forløbne uge de andre EU-lande.

Men Villy Søvndal understreger over for Berlingske, at han fortsat er imod, og at briterne og franskmændene ikke har fremlagt nye argumenter, der kan få Danmark til at opgive sin modstand mod at forsyne oprørerne med våben.

»Vores position har ikke ændret sig,« siger Villy Søvndal.

Ifølge udenrigsministeren vil han kæmpe for en traktat, der forbyder våbensalg til lande i konflikt og til regeringer, der krænker menneskerettighederne.

»Havde vi haft en traktat om våbenhandel, kunne den have reduceret strømmen af våben til den syriske konflikt,« påpeger Villy Søvndal, der dog erkender, at en traktat formentlig ikke havde haft nogen virkning på Irans hjælp til det syriske regime.

»Der vil altid være lande, der ikke ønsker at forpligte sig internationalt,« siger udenrigsministeren, der kalder det absurd, at den internationale handel med bananer er bedre reguleret end handel med konventionelle våben – herunder håndvåben.

»De er jo de virkelige masseødelæggelsesvåben. Hver dag dræbes op mod 2.000 mennesker, og oftest er der våben involveret,« fastslår Villy Søvndal.

I første omgang handler det ikke mindst om at presse de tre stormagter, USA, Rusland og Kina, der står for over halvdelen af verdens samlede våbenhandel. Ifølge en ny rapport fra Amnesty International – »Stormagter antænder overgreb« – sælger alle de tre stormagter våben til lande, hvor der er sandsynlighed for, at våbnene bruges til at krænke menneskerettighederne.

Selv om USAs præsident Barack Obama i 2009 gjorde op med sin forgænger præsident Bushs lodrette modstand mod en traktat, presser USA på for at få undtaget ammunition. Samtidig har amerikanerne foreslået, at man kun forbyder våbensalg, når formålet er at forhindre folkemord, forbrydelser mod menneskeheden og grove krænkelser af Genevekonventionen (krigens spilleregler). Duer ikke, mener Amnesty International, da intet land vil indrømme, at det køber våben for at begå internationale forbrydelser.

Kina vil også undtage ammunition, men derudover også overførsler af våben og våbengaver fra et land til et andet.

Rusland er skeptisk og hælder i retning af, at reguleringen ikke skal være bindende, eftersom reglerne efter russernes mening vil blive brugt subjektivt og ideologisk.

Villy Søvndal advarer dog også mod at være for optimistisk.

»En traktat er slet ikke givet på forhånd. Men vi vil kaste alle kræfter ind,« siger udenrigsministeren.

Det seneste forsøg strandede sidste sommer, da blandt andre USA – verdens absolut største våbenhandler – udbad sig mere tid.

Også Storbritannien og Frankrig sælger mange våben og ifølge Amnesty også til omstridte lande. Men både briterne og franskmændene støtter en international regulering af våbenhandlen i overensstemmelse med EU-landenes fælles politik.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu