Søvndal glæder sig over fredeligt valg i Kenya

9. marts 2013 16:03 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Søvndal glæder sig over fredeligt valg i Kenya
Billede mangler

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) lykønsker kenyanerne efter, de har valgt ny præsident. Han glæder sig over, at valget er forløbet relativt fredeligt.

 

»Jeg vil gerne lykønske det kenyanske folk med gennemførelsen af valget og udtrykke min store anerkendelse for de millioner af kenyanere, der har deltaget aktivt og fredeligt i valget. Optællingen af valgresultatet trak ud, men det fjerner ikke det foreløbige indtryk af en velafviklet valgproces, som i det store hele har været fredelig og et udtryk for det kenyanske folks vilje,« udtaler Villy Søvndal i en pressemeddelelse.

Vinderen af valget blev Uhuru Kenyatta, der med 50,07 procent af stemmerne kan indtage præsidentpaladset i det østafrikanske land. Han har en række grumme anklager om forbrydelser mod menneskeheden hængende over hovedet, og han er tiltalt ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag i Holland for at have opfordret til voldelige optøjer i forbindelse med det seneste præsidentvalg i 2007. Dengang døde mindst 1.000 mennesker, mens flere hundredetusinde kenyanere blev fordrevet internt.

Anklagerne mod Kenyatta har på forhånd fået flere lande, heriblandt USA, til at tage afstand fra ham. Villy Søvndal understreger da også, at Kenyatta bør anstrenge sig for at leve op til folkets tillid.

»Kenya har fortjent en præsident, som samler og varetager hele det kenyanske folks interesser. Derfor er det afgørende, at den nye præsident kvitterer for den tillid, som kenyanerne har udvist ham. Det indebærer også, at Kenya lever op til sine internationale forpligtelser,« lyder det fra udenrigsministeren.

I Kenya har der efter offentliggørelsen af valgresultatet været beskyldninger om valgfusk, og landets afgående premierminister, Raila Odinga, nægter af samme grund at anerkende valgresultatet. Villy Søvndal gør det klart, at de beskyldninger bør undersøges af en uvildig instans.

»Jeg opfordrer til at eventuelle tvister om valgresultatet håndteres hurtigst muligt via den uafhængige valgkommission og de relevante juridiske instanser. Det er selvsagt helt centralt at fastholde den fredelige kurs i den videre politiske proces i opfølgning på valget,« udtaler han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu