Søvndal: Mali er inde i en positiv udvikling

5. marts 2013 22:21 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Søvndal: Mali er inde i en positiv udvikling
Billede mangler

MALI: Den danske forsvarsminister og udenrigsminister har tirsdag besøgt Mali for på egen hånd at danne sig et indtryk af den danske indsats i det uroplagede land.

 

Nick Hækkerup (S) og Villy Søvndal (SF) har desuden holdt møde med den maliske præsident og flere folkevalgte politikere, og her pressede de danske ministre på for at sikre, at Mali holder sig på en demokratisk kurs.

»Da jeg mødte Malis præsident Traoré i dag (tirsdag, red.), bekræftede han, at der vil blive afholdt præsident- og parlamentsvalg i Mali i løbet af 2013, og at en forhandlingsproces nu kan indledes. Under mit møde med folkevalgte politikere fra det nordlige Mali understregede jeg vigtigheden af, at der igangsættes forhandlinger baseret på respekt for Malis nuværende grænser og afsværgelse af terror. Vi vil fra dansk side fortsat støtte aktivt op om forhandlings- og forsoningsprocessen i Mali og holde den maliske regering fast på dens løfter,« udtaler udenrigsminister Villy Søvndal i en pressemeddelelse.

Den demokratisk ledede maliske regering blev i marts 2012 udsat for et militærkup, og regeringen mistede kontrollen med de nordlige områder, hvor islamistiske oprørere tog over. Det skabte frygt for, at Mali skulle blive en ny terrorrede, og Frankrig besluttede med opbakning fra FN at gå ind i konflikten for at standse oprørerne. Danmark bidrager med et Hercules transportfly til den franskledede militære indsats i landet, og forsvarsminister Nick Hækkerup fastholder efter besøget i Mali, at Danmarks indsats i landet er vigtig.

»Vi har som lille land en klar interesse i at hjælpe FN med at holde lov og orden i det internationale samfund, så det ikke er den brutale eller den stærkes ret, der gælder. Og så har vi også en klar interesse i, at det internationale samfund hjælper regeringen i Mali med at sætte en stopper for de oprørsgrupper, der har forsøgt at overtage landet, og som er støttet af islamistiske terrornetværk,« siger han.

Begge ministre lægger vægt på, at den danske indsats i Mali bliver fulgt op af humanitær bistand, og samtidig er det vigtigt, at landets politikere tager ansvar for udviklingen, som går i den rigtige retning, fastslår Villy Søvndal.

»Besøget i dag bestyrker mig i, at Danmarks militære, politiske, udviklingsmæssige og humanitære indsats i Mali er både nødvendig og rigtig. Der er en positiv udvikling i gang i Mali, og landets regering er ved at komme på benene igen. Derfor er den internationale støtte mere afgørende end nogensinde før,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu