Søvndal parat til at rejse til Bahrain

7. februar 2013 14:51 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Søvndal parat til at rejse til Bahrain
Billede mangler

BAHRAIN: Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er klar til at rejse til Bahrain, hvis der er udsigt til, at besøget kan medvirke, at den danske menneskerettighedsaktivist og livstidsfange Abdulhadi al-Khawaja kan komme på fri fod og overføres til Danmark.

 

Det siger Villy Søvndal efter et møde torsdag med den dømtes datter, Maryam al-Khawaja, i Udenrigsministeriet.

Abdulhadi al-Khawaja sidder fængslet i Bahrain dømt for at have opfordret til demonstrationer mod styret, og trods et direkte løfte i marts fra Bahrains udenrigsminister om at al-Khawaja kunne komme til Danmark, stadfæstede højesteret i Bahrain i efteråret livstidsdommen.

På et spørgsmål om hvorvidt han agter at rejse til Bahrain, siger Villy Søvndal til Berlingske Nyhedsbureau:

»Ja det vil jeg ikke udelukke. Det er en konkret vurdering, om det fører til noget, for det er sidste skud vi har i bøssen, men jeg vil bestemt ikke udelukke det. Er vurderingen, at jeg kan udvirke noget, hvis jeg tager rejsen, så gør jeg det i sagens natur,« siger Villy Søvndal.

Udenrigsministeren siger, at han lovede Maryam al-Khawaja fortsat støtte i bestræbelserne på at få hendes far ud af fængslet både fra internationale partnere samt konsulær bistand fra Danmarks ambassadør i regionen.

»Og så orienterede jeg hende om, at jeg på EUs ministerrådsmøde i torsdags benyttede lejligheden til at rejse hendes sag og opfordrede mine EU-partnere til at presse på for at finde en humanitær løsning,« siger Villy Søvndal.

Ifølge ministeren er de juridiske muligheder udtømt efter stadfæstelsen, og derfor arbejdes der på to andre spor:

»Det ene spor er, at kongen kan benåde ham. Det andet er, at regeringen benåder ham af humanitære grunde, og det er der god grund til, fordi han har været udsat for tortur. Vores krav er, at han kommer til Danmark, så han kan blive behandlet for de skader, som han er blevet påført,« siger udenrigsministeren og understreger:

»Det er for tidligt at lægge sig fast på, hvilken vej der er den bedste, men hvis en rejse fra min side kan udvirke noget, så tager jeg gerne en tur.

Maryam al-Khawaja siger efter mødet, at hun er glad for den opbakning, som Villy Søvndal gav udtryk for og bekræfter, at mulighederne for, at ministeren kunne rejse til Bahrain var et af de emner, der blev diskuteret.

»Men det var klart, at der skal være mulighed for at få det bedste resultat ud af det,« siger hun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu