Søvndal sætter sin lid til Kina

12. februar 2013 10:34 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Søvndal sætter sin lid til Kina
Billede mangler

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) mener, det vigtigt, at FNs Sikkerhedsråd kommer med en ensidig fordømmelse af Nordkoreas atomprøvesprængning, og særligt Kinas reaktion bliver afgørende.

»Kina er ret træt af Nordkorea, der bliver ved med at forvolde problemer i regionen, og Kina finansierer oven i købet en del af det. Jeg håber, de vil tale i klar tekst omkring situationen,« siger Villy Søvndal, der kalder Kina »nøglen« til at løsne spændingerne i regionen.

Det kinesiske udenrigsministerium tager i en udtalelse afstand fra Nordkoreas handlinger, men opfordrer alle parter til at finde en løsning »gennem dialog«. Ifølge Peter Kim Laustsen, souschef ved Forsvarsakademiet, er situationen svær for Kina.

»Kina vil gerne vise sig som en ansvarlig stormagt. Men de vil også helst undgå, at regimet falder sammen, for det vil resultere i en stor flygtningestrøm til Kina. Lige nu er Nordkorea en nødvendig torn i øjet på Kina,« siger han.

Villy Søvndal anerkender, at det kan være svært at få Kina til at tage skridt mod Nordkorea på grund af den mulige immigration til Kina. Derfor kan det blive nødvendigt, at vestlige lande giver garantier om at støtte Kina, hvis de til gengæld presser Nordkorea, mener Villy Søvndal.

»Jeg tror, at der allerede nu er kontakter til Kina, der skal sikre, at Kina kan få rum til at presse Nordkorea maksimalt,« siger han og fortsætter:

»Vi skal afsøge alle muligheder for at få Kina til at lægge pres på Nordkorea«.

FNs Sikkerhedsråd mødes klokken 15 dansk tid, hvor den nordkoreanske atomprøvesprængning er på dagsordenen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu