Søvndal: Våbenaftale vil redde masser af menneskeliv

17. marts 2013 17:57 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Søvndal: Våbenaftale vil redde masser af menneskeliv
Billede mangler

USA: Mandag tager verdens lande hul på en FN-konference i New York, der kan munde ud i en aftale, som øger kontrollen med international våbenhandel.

 

»Jeg vil bestemt synes, det er ærgerligt, hvis man forspilder en historisk chance for at få styr på våbenhandel i den her verden. Vi skal gøre, hvad vi kan for at nå en aftale,« siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) til Berlingske Nyhedsbureau og tilføjer:

»Hver dag bliver der dræbt 2.000 personer i konflikter med konventionelle våben. Så der er mange menneskeliv at spare, hvis det lykkedes at sætte barren moralsk højere på det her område,« siger han.

Trine Christensen, vicegeneralsekretær i Amnesty International, håber på en ambitiøs aftale.

»Vi presser på for, at traktaten skal omfatte alle typer våben og ammunition, og at den kommer til at indeholde en gylden regel, der sikrer, at stater stopper våbeneksporter, hvis der er væsentlig risiko for, at våbnene bliver brugt til at begå alvorlige brud på menneskerettigheder. Der skal ikke være nogen smuthuller,« siger hun.

Sidste sommer forhandlede landene intenst for at nå en aftale, men anstrengelserne bar ikke frugt. Efter sammenbruddet sagde FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, til New York Times:

»Det er et tilbageskridt, at konferencen ikke formåede at indgå en aftale og skabe enighed om den længe ventede våbentraktat, selvom medlemslandene i flere år har bestræbt sig på at nå frem til en sådan.«

Villy Søvndal mener, at tiden, der er gået siden sidste sommer, har øget sandsynligheden for enighed.

»Nogle af de store lande havde brug for mere tid til at overveje. Den tid har de så fået nu, og det betyder, at der er håb om, at det kan lade sig gøre,« siger han og uddyber:

»Jeg tror, at konferencen i bedste fald betyder, at vi får et internationalt sæt regler for våbenhandel, som vi ikke har haft før. Indtil nu har reglerne for våbenhandel slet ikke været reguleret. Vi håber, at regelsættet bliver så omfattende som muligt,« siger Villy Søvndal.

En række personer og organisationer, der alle tidligere har modtaget Nobels Fredspris, opfordrer i et brev præsident Barack Obama og USA til at påtage sig en ledende rolle i bestræbelserne på at nå en våbenaftale. Den tidligere amerikanske præsident Jimmy Carter har blandt andre underskrevet brevet.

Amnesty International mener, der hviler et tungt pres på USA, Kina, Frankrig, Rusland og Storbritannien. Ifølge organisationen er de fem lande ansvarlige for mere end halvdelen af den årlige globale handel med konventionelle våben.

»Det er klart, at når de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet er ansvarlige for størstedelen af verdens våbenhandler på tværs af grænser, må de også sammen trække det tungeste læs for at få styr på den meget dårligt regulerede våbenhandel. Vi opfordrer dem derfor til at hjælpe med at formulere en effektiv våbenhandelstraktat, der gør sådanne uansvarlige handler til fortid,« siger Trine Christensen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu