Søvndal vil aflive problemer i »skrøbelige Libyen«

12. februar 2013 18:50 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Søvndal vil aflive problemer i »skrøbelige Libyen«
Billede mangler

FRANKRIG/LIBYEN: Libyen er fortsat en skrøbelig nation, og derfor øger Danmark nu støtten til det nordafrikanske land, der fortsat kæmper med at finde fodfæste efter Muammar Gaddafis fald i oktober 2011.

 

Det fortæller udenrigsminister Villy Søvndal (SF) efter et møde i Paris, hvor Libyens og Frankrigs udenrigsministre sammen med en snæver kreds af lande koordinerede den internationale støtte til Libyens sikkerheds- og retssektorreformer.

»Danmark vil bidrage med to ting. Det ene er, at vi vil prøve at få styr på de libyske våbendepoter, herunder landminer, hvor Danmark har en stærk kapacitet. Og det andet er at deltage med større kapacitet for Libyens kystbevogtning. Alt sammen for at øge sikkerheden i landet,« siger udenrigsministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge Villy Søvndal har Libyen godtaget de to indsatsområder fra dansk side, men han understreger, at der endnu ikke er en konkret handlingsplan.

»Danmark venter nu på at sende en ’fact-finding-mission’ til Libyen for at diskutere planen med landets myndigheder. Det er afgørende, at det er Libyen selv, der fører an i det her,« pointerer Villy Søvndal, der er optimistisk på Libyens vegne.

»Landet har den første, demokratisk valgte regering i fire år, og Libyen er et land, der selv kan finansiere de udviklingstiltag, der skal til, på grund af olien. Det er ikke et land som de sædvanligt skrøbelige stater, hvor økonomien halter. Men når det er sagt, så er Libyen samtidig skrøbelig på flere områder,« siger Villy Søvndal med henvisning til blandt andet væbnede militser, våben i omløb og svag grænsekontrol, særligt ved grænsen til Mali.

Næste vigtige skridt i den politiske proces i Libyen er vedtagelsen af en ny forfatning. For nylig blev det afgjort, at en forfatningskomité skal sammensættes via direkte valg med 20 medlemmer fra hver af Libyens tre regioner.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu