Spædbarn kureret for HIV

4. marts 2013 01:56 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Spædbarn kureret for HIV

USA: En lille pige fra Mississippi, der blev født med HIV, er blevet helbredt efter meget tidlig behandling med HIV-medicin, fortæller amerikanske forskere søndag ifølge Reuters.

 

Den potentielt banebrydende sag kan give lægerne indsigt i, hvordan HIV-infektion kan bekæmpes hos de yngste patienter.

Det er første gang, at man med et spædbarn har opnået en såkaldt funktionel helbredelse, som er en sjælden begivenhed, hvor en person opnår bedring uden behov for medicin, og blodprøver viser, at virus ikke spreder sig.

Der er behov for yderligere undersøgelser for at fastslå, om behandlingen vil have den samme effekt hos andre børn. Men resultatet kan føre til en ændring i den måde spædbørn, der er i højrisiko, behandles på og muligvis føre til en kur for børn med HIV, som er den virus, der forårsager AIDS.

»Det her er bevis på, at HIV potentielt kan kureres hos spædbørn,« siger Deborah Persaud, der er virolog på Johns Hopkins universitetet i Baltimore.

Den lille piges historie er forskellig fra den berømte sag om Timothy Ray Brown – også kendt som »Berlin-patienten«, hvis HIV-infektion blev udryddet gennem omfattende leukemibehandling i 2007, som bestod i at ødelægge hans immunforsvar og en stamcelletransplantation fra en donor med en sjælden genetisk mutation, der kan modstå HIV-infektion.

»Vi mener, at dette er vores »Timothy Brown-sag«, som kan anspore forskningsinteresse på vejen til en kur mod HIV-infektion i børn,« siger Persaud.

I modsætning til Browns dyre behandling havde man i tilfælde med pigen fra Mississippi brugt en blanding af almindelig tilgængelig medicin, som allerede bruges i behandlingen af HIV-infektioner i børn.

Den lille pige blev født i 2010. Hendes mor var lige blevet testet positiv for HIV. Fordi moren ikke havde modtaget prænatal HIV-behandling, vidste lægerne, at barnet med stor sandsynlighed også have HIV-infektionen. Derfor begyndte lægerne straks at behandle hende med en blanding af tre HIV-bekæmpende medikamenter, da hun var 30 timer gammel.

To blodprøver taget i løbet af pigens første 48 timer bekræftede lægernes frygt, og de fortsatte behandlingen med medicinen.

Normalt ville man i tilfælde, hvor der er konstateret HIV hos moren, have behandlet prænatalt med medicin for at minimere risikoen for at overføre smitten til barnet.

Lægerne mener, at brugen af mere aggressiv behandling med flere medikamenter, da pigen var kun få dage gammel, er afgørende for hendes helbredelse. Det har forhindret virus i at danne grupper af celler, som ligger latent i kroppen og uden for behandlingsrækkevidde for almindelig medicin, men som genopliver HIV-infektionen hos patienter, der stopper behandlingen og er grunden til, at de fleste HIV-patienter har brug for livslang behandling for at holde infektionen i skak.

BNB/Reuters

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu