ANNONCE

Spændende app: Mad lige uden for hoveddøren

26. juli 2020 13:42 | Af: Ritzau Fokus

Du kan sagtens sanke i egen by, hvis du bare ved, hvor og hvilke spiselige planter du skal kigge efter.

Skulle du have brugt sommerferien på at plukke druer fra vinranker i de sydfranske byer? Men så kom coronakrisen, hvilket betyder, at du nu højest skal plukke ukrudt fra fortovets fliser?

Så frygt ej. Du kan nemlig plukke så meget andet, og du behøver ikke engang at køre ud af byen for at få fingre i det.

– Man kan sagtens samle spiselige planter i byen. Eksempelvis i parker, ved moser og langs stier, siger Thomas Lindberg Pamperin, der er kok og fritidssanker.

– Hvis du går på en sti, kan du ofte finde skvalderkål, røllike eller kamille. Prøv at kigge efter noget, du kender, siger han.

(Du kan se alle hans gode råd i galleriet over artiklen).

I moser og skov kan du sanke ramsløg, mens du i foråret kan plukke lysegrønne blade fra bøgehækkene.

Hvis der er vand ved din by, så gå derned, og kig efter spiselige strandplanter som hybenrose og strandsennep.

Thomas Lindberg Pamperin anbefaler, at du hjemmefra lægger dig fast på to-tre ting, som du vil på udkig efter. Er du ny, får du helt sikkert en succesoplevelse ved at vælge brændenælder, hyld eller skvalderkål, da de er letgenkendelige og kan bruges til meget.

Bog og app

Hvis du vil gøre som ham, så medbring bogen “Sank” og appen Vild Mad, hvor der er beskrivelser og billeder af de forskellige planter.

Inden du tager afsted, er det en god idé at få styr på, hvordan reglerne for at sanke ser ud hos dig. Hvor og hvordan afhænger nemlig af, hvilken natur du befinder dig i, og hvem der ejer den.

På private arealer må du kun sanke, hvad du kan nå fra vej og sti, medmindre andet er aftalt. Som udgangspunkt må du i offentlige områder tage, hvad der kan være i en lille plastikpose.

Når du sanker i byen, skal du være særligt opmærksom på jord- og luftforurening. Derfor bør du undgå at samle langs de trafikerede veje.

– Så længe der er en hæk eller jord mellem den forurenende vej, kan du godt sanke i parker eller langs stier, da de forhindrer en stor del af spredningen af luftforurening, siger Mikkel-Lau Mikkelsen, der er chef på sankeprojektet Vild Mad, der består af en hjemmeside og en app til telefonen.

“Jorden er giftig”

Vær opmærksom på, hvad det er for en jord, du sanker fra. Overvej, om du eksempelvis står på et tidligere fabriksområde eller et sted, hvor der bliver sprøjtet mod ukrudt.

– Hvis du sanker noget, hvor der er giftig jord, så er det vigtigt at skylle tingene rigtig godt, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

Dog skal du holde dig fra at samle det, der vokser under den giftige jord – eksempelvis peberrod og andre rødder.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu