Sidder på doping-beviser

23. januar 2013 23:48 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Sidder på doping-beviser
Billede mangler

WADA beskylder de spanske myndigheder for at tilbageholde beviser om doping, som kan fælde store sportsnavne i blandt andet fodbold

 

Operacion Puerto står i offentligheden udelukkende forbundet med cykling, fordi store cykelnavne som Ivan Basso, Jan Ullrich, Jörg Jaksche og Tyler Hamilton blev fældet i den omfattende spanske aktion. I alt blev 54 navne på cykelryttere involveret i efterforskningen, men flere af dem er blevet frikendt pga. manglende beviser.

Men det menes, at Eufemiano Fuentes’ store dopingring har involveret et langt større antal navne, og Fuentes har selv fortalt, at hvis han afslørede alt, ville det spanske landshold i fodbold få frataget deres VM-titel fra 2010. Fuentes har arbejdet sammen med flere fodboldhold, og han har selv fortalt om samarbejde med tennisspillere og håndboldspillere. Ifølge hans eget udsagn var kun 30 procent af hans klienter cykelryttere.

Den internationale anti-doping myndighed (WADA) beskylder de spanske myndigheder for at holde hånden over andre sportsgrene. De spanske myndigheder har efterforsket og indsamlet beviser lige siden 2006, men de holder dem for sig selv, og kun cykelryttere er nævnt.

– Vi har banket vores hoveder ind i en mur for at få adgang til de beviser, der er indsamlet.

– Det er ikke kun frustrerende og skuffende, men det betyder også, at mange atleter, som måske er urene, har fået lov til at konkurrere, siger direktør i WADA, David Howman til The Telegraph.

Direktøren er overbevist om, at myndighederne holder oplysninger tilbage, som kunne fælde atleter uden for cykling.

– Vi har altid fået at vide, at de klienter, den her mand har behandlet, var fordelt udover flere sportsgrene, så det var skuffende, at det kun drejede sig om cykling.

70 procent går fri

Den tidligere Team CSC-rytter Jörg Jaksche var blandt kunderne hos Eufemiano Fuentes. Han har ligesom Tyler Hamilton fortalt åbent om samarbejdet med Fuentes, og han fortæller, at Fuentes pralede med alle sine klienter fra flere sportsgrene. Jaksche tror, den spanske regering dækker over sine sportsfolk for at undgå skandaler.

– Hvis man kigger på de videoer, der blev lavet af politiet ved ransagningen, så ser man, at de åbner køleskabe og tager blodposer ud. Poserne havde nogle helt specielle kodenavne skrevet på (som identificerede atleterne, red.), men de navne er aldrig dukket op i rapporten, og jeg tror, der er foregået et stort dæknummer fra den spanske regerings side, siger Jaksche til The Telegraph.

Det spanske politi menes at have et arkiv med lang række navne, som har figureret i Eufemianos Fuentes’ arkiver og kunder i dopingringen. Politiet har arbejdet sammen med politi i andre lande, men listen af kunder er aldrig blevet offentlig eller delt med andre relevante myndigheder.

Hvis Fuentes’ ord står til troende er mindst 70 procent af hans kunder, som alle er atleter uden for cykling, gået fri.

Et af de store navne, som er gået fri fra straf er Bjarne Riis’ stjernerytter, Alberto Contador. Nutidens største klassementsrytter er nævnt i rapporten og en blodpose havde dæknavnet ’AC’. Det dæknavn kan dog også være rytteren Antonio Colom, selvom det virker usandsynligt. Selvom Contador ikke er blevet straffet, skal han alligevel vidne for anklagemyndigheden i retssagen.

Da doping ikke var ulovligt i Spanien i 2006, er Eufemiano Fuentes og hans medsammensvorne anklaget for brud på den offentlige sundhed. Ifølge spanske kilder indrømmer Fuentes at have givet bloddoping, men at det har været forsvarligt. De anklagede risikerer to års fængsel, og sagen forventes afsluttet indenfor to måneder.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu