Spanske økonomi ramt af mere dårligt nyt

18. maj 2012 05:37 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Spanske økonomi ramt af mere dårligt nyt
Billede mangler

Der er endnu engang dårligt nyt til den hårdtprøvede spanske økonomi. Landets bruttonationalprodukt faldt i årets første kvartal med 0,3 procent ligesom sidste kvartal af 2011.
Det bringer landet tilbage i recession, og udviklingen bekræfter den skrøbelige tilstand, som Europas fjerde største økonomi befinder sig i. Spanien har samtidig den højeste ledighed blandt OECD-landene.
24,1 procent af spanierne var uden arbejde i marts. Det er en stigning på 0,3 procent i forhold til måneden før. Den spanske arbejdsløshed er dermed tredoblet siden sommeren 2007, hvor den var nede på 7,9 procent.
Recessionen betyder, at Spanien vil have svært ved at leve op til EU-kravene om at bringe budgetunderskuddet ned til tre procent af BNP næste år.
Der er samtidigt store problemer i banksektoren. Flere banker står tilbage med store lån efter byggeri- og ejendomsboblen, som sprang i 2008.
Kreditvurderingsbureauet Moody’s har nedgraderet 16 spanske banker og fire af landets regioner på grund af “lav sandsynlighed” for, at de vil kunne opfylde kravene om at reducere budgetunderskuddet i år.
I sidste uge overtog den spanske regering en af landets største banker. Bankia har milliarder af euro ude at svømme i risikable lån til det hårdt ramte ejendomsmarked.
Siden finanskrisen satte ind for fire år siden, har den spanske stat reddet mange mindre banker, men ingen af samme størrelse som Bankia, der er den fjerdestørste i landet.
Den spanske avis El Mundo skriver, at Bankias kunder i panik har hævet mere end en milliard euro i banken. Det benægtes dog af regeringen og banken selv. Bankens aktie faldt med 14 procent torsdag.
Finansminister Cristobal Montoro mødtes torsdag med de 17 regioner for at evaluere deres budgetter i et forsøg på at få den offentlige gæld nedbragt.
Reuters/AFP

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu