Spareiver kan true borgernes rettigheder

3. marts 2013 22:34 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Spareiver kan true borgernes rettigheder
Billede mangler

Går den, så går den.

 

Sådan ræsonnerer mange kommuner, når de skal skønne sig frem til, hvorvidt en borger har ret til sociale ydelser såsom sygedagpenge og førtidspension. For at holde udgifterne nede giver de ansøgerne mindst muligt – og justerer først op, hvis borgerne efterfølgende får medhold i en klage til det sociale nævn.

Problemet er så alvorligt, at Statsforvaltningen Midtjylland har måttet indskærpe over for kommunerne, at de skal følge loven.

»Det kan ikke nytte noget, at nogle kommuner bevidst lægger sig på et minimum og derfor accepterer et større antal klager. Det har vi skrevet til dem, for det mener vi ikke er lovligt,« siger chefkonsulent Martin Basse fra Statsforvaltningen Midtjylland, hvor man har fundet fejl i knap hver tredje af de afgørelser, borgerne har klaget over.

Den høje fejlprocent viser ifølge lektor i socialret ved Aalborg Universitet Nina von Hielmcrone, at kommunerne bevidst bruger ankesystemet som en prøve på, hvor lidt de kan spise borgerne af med – på bekostning af deres retssikkerhed.

»Og det må man ikke,« siger hun.

Men det er først og fremmest kommunalpolitikernes ansvar, understreger formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, der organiserer de medarbejdere, som i hverdagen behandler borgernes ansøgninger.

»I stedet for i ly af mørket at sænke serviceniveauet og lade de enkelte frontmedarbejdere bære ansvaret for konfrontationen med borgerne, burde politikerne fortælle befolkningen åbent, at det er det, de gør – ikke mindst i et kommunalvalgsår.«

Det er formanden for kommunernes social- og sundhedsudvalg, Anny Winther (V), også klar til – delvist i hvert fald:

»Vores økonomiske udfordringer gør, at vi hele tiden er nødt til at prioritere,« siger hun.

»Men den sociale lovgivning er jo ikke en facitliste, og derfor er ankesystemet med til at fastlægge niveauet for, hvad en borger er berettiget til.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu