Sparsommelige kommuner samler milliarder

8. marts 2013 17:41 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Sparsommelige kommuner samler milliarder
Billede mangler

Hvad skal kommunerne stille op med de 34 milliarder kroner, som ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet p.t. fylder de kommunale kasser?

 

Det er op til lokalpolitikerne, men det skorter ikke på forslag fra Folketinget. Mens Enhedslisten og de Radikale ifølge Altinget.dk mener, at pengene bør gå til mere velfærd, foretrækker Venstre og de Konservative, at kommunerne sætter skatter, afgifter og gebyrer ned.

»Samfundet mangler job i den private sektor, blandt andet fordi kommunernes skatter og afgifter er for høje. Vi har brug for sænke afgifterne, så der kan komme gang i væksten,« siger gruppeformand Kristian Jensen (V) til Berlingske Nyhedsbureau.

En af de kommuner, der har en bugnende kasse, er Solrød, hvor indeståendet lyder på 240 millioner kroner. Borgmester Niels Hörup (V) er som udgangspunkt enig med sin partifælle, men i Solrød går den finansielle strategi i en anden retning end skattelettelser.

»Vores gæld ligger lidt over landsgennemsnittet, så vi vil bruge noget af vores kassebeholdning til at bringe gælden ned. Jo mindre gæld, jo færre udgifter til renter og afdrag, så på den måde bruger vi vores penge mere effektivt,« siger Niels Hörup.

I Brøndby Kommune, der har 328 millioner kroner i kassen, vil borgmester Ib Terp (S) som udgangspunkt gerne sætte skatten ned, men han har mange andre ting at bruge pengene på.

»Vi har en række meget store anlægsprojekter foran os, og hvis regeringen ville give os lov til det, kunne vi sagtens bruge en stor del af vores kassebeholdning allerede i år,« siger Brøndby-borgmesteren.

Men regeringen vil ikke give lov, og det er ifølge Kommunernes Landsforening (KL) den primære årsag til, at mange kommuner har ekstraordinært store kassebeholdninger.

»Hvis vi overskrider de økonomiske rammer, som regeringen har fastlagt, bliver kommunerne straffet. Derfor er kommunerne og alle deres institutioner meget forsigtige med at holde sig inden for budgettet, og derfor kommer de til at spare penge op,« forklarer KLs næstformand, Erik Fabrin (V).

Han påpeger, at mange kommuner har sparet op til byggeprojekter og er klar til at bruge pengene, hvis regeringen slipper grebet om det kommunale forbrug.

»Vi har fået flyttet to milliarder kroner ekstra over til anlægsrammen i 2013. Man kan altid diskutere, om det er nok, men det er i sidste ende op til regeringen at afgøre. Vi har gjort, hvad vi kunne, og kommunerne bruger de penge, de må,« siger Erik Fabrin.

I Københavns Kommune, der har den største kassebeholdning af alle, opfordrer overborgmester Frank Jensen (S) regeringen til at fjerne begrænsningerne for kommunernes byggeri.

»Vi vil kunne skabe mange arbejdspladser, hvis vi får lov at investere fremadrettet. Vi sakker bagud med investeringer i forhold Stockholm og Oslo,« siger overborgmesteren, der afviser at sænke skatten.

»Vi har mere brug for investeringer til glæde for den almindelige københavner end for skattelettelser. København skal fungere, og vi skal kunne tage godt imod vores tusindvis af nye borgere,« siger Frank Jensen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu