Specialstyrker får fælles nordisk uddannelse

14. marts 2013 19:44 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Specialstyrker får fælles nordisk uddannelse
Billede mangler

Sanitetsfolkene i de danske specialstyrker fra Jægerkorpset og Frømandskorpset skal i kursusforløb sammen med kolleger fra de andre nordiske lande, Sverige, Norge og Finland, uddannes i medicinske færdigheder. Færdigheder, der gør dem i stand til at assistere sårede kammerater i vidt forskellige miljøer fra Lapland til marsken i Sønderjylland.

 

Den fælles nordiske uddannelse, der skal løbe over 20 uger, vil gøre det muligt at udnytte erfaringer på tværs af de enkelte landes specialstyrker, fremhæver forsvarsminister Nick Hækkerup (S):

»Vi får en bedre og mere omfattende uddannelse, der samtidig bliver billigere, end hvis hvert land skulle gøre det for sig selv. Det vil give nogle specialestyrketropper, der er bedre uddannet på det medicinske område, og som kan mere, når de bliver mødt med behovet ude på kamppladsen,« siger forsvarsministeren.

Indtil videre er der tale om et pilotprojekt, men hvis erfaringerne er gode, vil kurser og samarbejde mellem landene blive permanent.

»Den store værdi er, at vi kan give en bedre uddannelse, end hvert land kan hver for sig, og at vi kan gøre det billigere i den forstand, at vi ellers skulle have købt kurserne i for eksempel USA, hvor de er hundedyre,« siger Nick Hækkerup.

Det nye samarbejdsfelt er det seneste i de bestræbelserne, der i nordisk regi finder sted for at mindske forsvarsudgifterne og samtidig opnå blandt andet stordriftsfordele.

Forsvarsminister Nick Hækkerup peger på samarbejdet mellem Danmark, Norge og Sverige omkring troppetransportfly, hvor man er i gang med at etablere en fælles pulje. Med ministerens ord betyder det, at man »kan bruge dem mere fleksibelt, så vi i Danmark ikke kun er begrænset til vores fire fly, og svenskerne og nordmændene heller ikke er begrænset til den mængde fly, de har«.

Om de meget forskellige miljøer, som specielstyrkernes sanitetssoldater skal uddannes i, siger Nick Hækkerup:

»Vores specialstyrker skal kunne sættes ind i både junglemiljøer og i et arktisk miljø, og derfor giver det god mening at uddanne sammen. Det er sådan set ikke så afgørende, om den enkelte specialsoldat er fra Danmark eller Sverige Finland eller Norge, for man kan komme ud for alle mulige indsættelsesmiljøer,« siger forsvarsministeren.

Efter planen skal fire sanitetsfolk fra hvert land gennem kursusforløbet ad gangen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu