ANNONCE

Spindoktorers stilleleg alarmerer eksperter

16. december 2011 07:30 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Spindoktorers stilleleg alarmerer eksperter
Billede mangler

0 mails og 0 sms’er.
Det er, hvad tre spindoktorer angiveligt har udvekslet med danske journalister i den travle uge op til finanslovsforhandlingernes afslutning om netop Finansloven.
Det viser en aktindsigt i spindoktorers kommunikation med pressen omhandlende Finansloven i perioden 14. til 21. november, som Newspaq har fået.
Hverken transport-, forsvars- eller fødevareministerens spindoktor har ifølge deres svar sendt én eneste sms eller mail om Finansloven i den uge, hvor hele det politiske mediebillede ikke handlede om andet end Finansloven.
Det chokerer flere eksperter i forvaltningsret og mediejura.
“Det lyder mystisk og helt urealistisk: ja det er formentlig helt usandsynligt. Der har helt givet været noget, som de har haft pligt til at journalisere,” lyder det fra lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing.
De tre spindoktorers ministre har ellers optrådt rigtigt meget i pressen i den uge.
En søgning på artikeldatabasen Infomedia viser, at forsvarsminister Nick Hækkerup (S) optrådte 45 gange i avis- og webnyheder, fødevareminister Mette Gjerskov (S) fik sit navn i 290 nyheder på skrift, mens transportminister Henrik Dam Kristensen (S) blev topscorer af de tre. Han var nævnt 565 gange. Og dertil kommer alle tv- og radioindslagene.
At ministrene har fået masser af presseomtale, uden spindoktorerne har sendt én seneste mail eller sms, giver panderynker hos mediejurist.
“Jeg undrer mig. Det er virkelig besynderligt, for Finansloven har været et meget vigtigt emne for ministeriet, og det har været meget vigtigt at få oplysninger ud til pressen, så det ser meget underligt ud,” siger forskningschef på Danmarks Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen.
Han forklarer samtidig, at der dog fortsat kan være andre måder, en spindoktor kan kommunikere på.
“En mulig forklaring kunne være, at de udelukkende har brugt mundtlig kommunikation. Det vil være meget overraskende, da der er tale om Finansloven, men hvis det er tilfældet, skal der nedfældes et notat om samtalen, der så skal journaliseres. Og som du kan søge aktindsigt i,” forklarer mediejuristen.
Helle Thorning-Schmidt lovede på et pressemøde for nylig, at alle spindoktorer i hendes tid skulle overholde Offentlighedsloven. Statsministeren meddelte, at hun vil gøre op med den tidligere regerings praksis om, at spindoktorerne for at kunne arbejde frit ikke behøvede at journalisere al korrespondance.
Men da Dansk Folkeparti torsdag fremsatte et beslutningsforslag om at servicetjekke spindoktorernes rolle, var statsministeren imod den idé. Lige indtil hun opdagede, at der faktisk var flertal for det, så stemte hele regeringen for.
“Det her kan måske forklare, hvorfor Helle Thorning-Schmidt ikke ville have en undersøgelse af, hvad hendes spindoktorer laver,” mener Venstres gruppeformand, Kristian Jensen.
Kristian Jensen undrer sig som tidligere skatteminister over, hvordan det kan være, at ingen af de tre spindoktorer har kommunikeret om Finansloven i netop den uge, hvor det er det allerstørste emne.
“Hvis det virkelig er sandt, hvad får de så i grunden deres store hyre for?,” siger han.
Transportminister Henrik Dam Kristensens spindoktor John Iversen oplyser, at der er svaret sandt på spørgsmålene, og at han ellers ikke vil kommentere, hvad han har lavet i den uge.
Fødevareminister Mette Gjerskovs spindoktor, Esben Baltzer Nielsen, har ikke nogen kommentar.
Og det har ganske enkelt ikke været muligt at få fat i forsvarsminister Nick Hækkerups spindoktor, Søren Lippert.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu