Spioner og smuglere har frit spil i Arktis

14. april 2013 04:00 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Spioner og smuglere har frit spil i Arktis
Billede mangler

Dansk militær ved stort set intet om, hvad der sker til vands eller i luften i de enorme områder på Arktis og i Grønland trods international fokus, skriver Jyllands-Posten.

 

Fly og skibe kan operere i området uden at blive opdaget på grund af manglende satellit- og radardækning, siger den nye chef for Arktisk Kommando, generalmajor Stig Østergaard Nielsen.

Han vil indsætte særligt uddannet personale til at analysere taktiske efterretninger om, hvem der opererer i Arktis tæt ved Grønland:

»Vi har en taktisk og militær interesse i at vide, hvad der sker af militære operationer og bevægelser lige uden for vores område. Men i dag afhænger hele overvågningen af, om flyene og skibene selv rapporterer ind. Vi er groft sagt blinde i forhold til, hvad der foregår,« siger han til avisen.

Flere lande frygtede for to år siden en ny supermagtskonflikt i Arktis, men selv om forholdet mellem stormagterne i dag er blevet bedre, vurderer flere eksperter, at Danmark bør opgradere sin overvågning for at undgå, at spionfly og smuglere får frit spil.

»Det er helt oplagt at lade smuglervarer komme denne vej rundt, fordi der er fri passage. Hvis ikke Danmark gør noget ved det, kan det også på sigt komme til at udgøre et sikkerhedspolitisk problem, når ingen ved, hvad der i realiteten foregår på havene omkring Grønland,« siger seniorforsker Siemon Wiezeman fra det svenske fredsforskningsinstitut SIPRI.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) erkender problemet og siger, at overvågningen i Arktis er et indsatsområde i det nye forsvarsforlig.

»Det kan ske via danske satellitter og droner, eller ved at Danmark betaler for at blive koblet til andre landes militære eller civile satellitter,« siger ministeren til Jyllands-Posten.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu