ANNONCE

Spionernes mester død efter kort tids sygdom

14. december 2020 07:11 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Info

Manden bag kendte spændings- og spionromaner som "Spionen der kom ind fra kulden" er død.

Spionernes mester død efter kort tids sygdom
Den britiske forfatter John le Carré er her fotograferet ved filmfestivalen i Berlin i februar 2016, hvor han var til premiere på "Natportieren". Serien er instrueret af danske Susanne Bier og baseret på en af John le Carrés 25 romaner. Foto: John Macdougall/AFP

Den britiske forfatter John le Carré, der er kendt for sine spionromaner, er død, 89 år.

Det oplyser hans litterære agent søndag i en meddelelse, han har lagt på Twitter.

Artiklen fortsætter under videoen

– Med stor sorg må jeg meddele, at en af verdens store forfattere – John le Carré – er gået bort, skriver agenten, Jonny Geller.

Le Carré døde lørdag aften efter kort tids sygdom, meddeler Geller. Han tilføjer, at det ikke var relateret til coronavirus.

Kom ind fra kulden

Le Carré er blandt andet berømt for romanerne “Spionen der kom ind fra kulden” fra 1963, der var hans tredje roman, og “Dame konge es spion” med mesterspionen George Smiley, der er en central person i flere bøger.

– Han viede sit liv til at skrive og definerede koldkrigsæraen ved hjælp af sin figur, George Smiley, og gennem sine komplekse plots og smukke prosa rettede han et skarpt lys mod vor verdens uretfærdigheder, skriver Jonny Geller.

Over 60 millioner bøger

John le Carré har skrevet 25 romaner og selvbiografien “The Pigeon Tunnel”. Hans bøger er oversat til en række sprog, og flere af dem er filmatiseret. På verdensplan har han solgt over 60 millioner bøger.

Le Carrés sidste roman, der på dansk har titlen “Fri agent”, udkom i oktober 2019.

– Vi har mistet en stor figur i engelsk litteratur, en mand med stort vid, venlighed, humor og intelligens, skriver Jonny Geller.

Her er hans rigtige navn

John le Carrés navn er et pseudonym. Hans rigtige navn er David John Moore Cornwell.

Han blev født 19. oktober 1931 i Dorset i England.

Efter en tid i den britiske hær studerede han tysk på Oxford, hvor han blandt andet deltog i møder med venstreorienterede studiegrupper og videregav information om dem til MI5, den nationale britiske sikkerhedstjeneste. Det skriver Reuters.

Han nåede også at undervise i sprog på Eton, inden han i 1960 rykkede videre til MI6, efterretningstjenesten.

Her blev han udstationeret i Tyskland, hvorfra han blandt andet skrev “Spionen der kom ind fra kulden”.

I 1964 stoppede hans karriere for MI6, og på det tidspunkt var han for kendt til at være spion og dedikerede sig fuldt ud til at skrive nogle af sine mest kendte romaner i den efterfølgende periode.

Kritisk om korruption

Efter Sovjetunionens kollaps skiftede le Carré fokus og skrev blandt andet kritisk om korruption i medicinalbranchen og russiske oligarker.

Om sin karriere har John le Carré i en biografi ifølge Reuters sagt:

– Jeg er en løgner. Født til at lyve, opdraget til det, trænet til det af en industri, der lever af løgne, øvet i det som forfatter.

Ud over en lang række spændingsromaner efterlader John le Carré sig hustruen Jane og fire sønner, meddeler forlaget.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu