ANNONCE

Spionsag optrevlet i Danmark

9. december 2020 11:00 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

En retssag mod russer ventes at blive gennemført for lukkede døre, oplyser anklagemyndigheden.

Spionsag optrevlet i Danmark
Sagen bygger på efterforskning fra Politiets Efterretningstjeneste, PET. (Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix)

En russisk statsborger, der bor i Danmark, er onsdag blevet tiltalt for spionage, oplyser anklagemyndigheden.

Den tiltalte har været varetægtsfængslet siden juli.

I en pressemeddelelse oplyser anklagemyndigheden, at russeren er mistænkt for at have givet oplysninger videre til en russisk efterretningstjeneste. Det skal være sket mod betaling.

Oplysningerne handler blandt andet om dansk energiteknologi, lyder det.

Sag mørklægges

Anklagemyndigheden afviser at oplyse yderligere om sagen og den tiltalte.

Det har således ikke været muligt for Ritzau at få oplyst køn eller alder på den tiltalte. Det er også uvist, hvordan den tiltalte har forholdt sig til sigtelsen om spionage, da vedkommende blev varetægtsfængslet i sommer.

I pressemeddelelsen fremgår det som nævnt, at den tiltalte skulle have udleveret oplysninger om blandt andet dansk energiteknologi. Det er dog heller ikke muligt at få uddybet, hvad “blandt andet” dækker over.

Personen er tiltalt efter straffelovens paragraf 108. Dømmes man efter den, kan straffen lyde på op til seks års fængsel.

Fakta

FAKTA: Spionage-paragraffen

En russisk statsborger, der bor i Danmark, er mistænkt for mod betaling at have udleveret oplysninger om blandt andet dansk energiteknologi til en russisk efterretningstjeneste.

Russeren er tiltalt efter straffelovens paragraf 108, stk. 1, der handler om spionage:

* Den, som (..) i øvrigt foretager noget, hvorved fremmed efterretningstjeneste sættes i stand til eller hjælpes til umiddelbart eller middelbart at virke inden for den danske stats område (..) straffes med fængsel indtil seks år.

Kilde: Straffeloven/Ritzau

Når sagen kommer for retten, risikerer russeren også at blive udvist.

– Anklagemyndigheden vil under sagen nedlægge påstand om, at den pågældende idømmes fængselsstraf og udvises af Danmark, skriver myndigheden i pressemeddelelsen.

Dørene lukkes

Sagen mod den tiltalte forventes at blive gennemført for lukkede døre. Det er meget usædvanligt, da hovedforhandlinger i straffesager som udgangspunkt er åbne for offentligheden.

Det er uvist, hvornår politiet kom på sporet af den formodede spionage. Anklagemyndigheden oplyser kun, at “sagen har baggrund i en større efterforskning i Politiets Efterretningstjeneste.”

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu