ANNONCE

Spis dette hvis du vil være god ved miljøet

25. november 2019 15:28 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Julefrokosterne står for døren, og måske det i år skulle være en klimavenlig én af slagsen?

Klimaproblemerne er på alles læber, og nu hvor julefrokosterne står for døren, kunne man med fordel forsøge at gøre julebordet lidt mere klimavenlig.

For der er en lang række madvarer, der påvirker klimaet mere voldsomt frem for andre.

Artiklen fortsætter efter videoen

Men ønsker man at dække op til julefrokost for familien med en klimavenlig menu, så er der nok nogle klassiske retter, der må lade livet.

Et kilo mads CO2-udledning

I publikationen Fødevarers Klimaaftryk lavet af tre danske forskere fra Aarhus Universitet ved Institut for Agroøkologi er fødevarers klimaaftryk opgjort.

Her står det klart, hvilken effekt et kilo af den udvalgte fødevare inklusiv alle led i fødevarekæden til at varen ligger på hylden i supermarkedet, har på miljøet. Altså hvor meget CO2, der udledes, når et kilo produceres.

Derudover er klimaaftrykket fra fødevarens transport også udregnet men ikke lagt oveni, da der er mestendels er taget udgangspunkt i fødevarer, der er produceret i Danmark.

Væk med kødet

Når julebordet skal anrettes, er det mestendels er prydet af fiske- og kødretter.

Men vil man gøre julefrokosten bedre for miljøet, så er man nødt til at bytte kødet ud med grønnere alternativer.

Dog er der god grund til fortsat at gemme rugbrøddet, for den sætter ikke det store klimaaftryk.

Godt nok er man dog nødt til at vinke farvel til rejerne, for de er en kæmpe klimasynder. Men en anden julefrokost-favorit kan også blive på bordet.

I galleriet ovenfor kan du se de madvarer, som sætter den mindste klimaaftryk.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu