ANNONCE

Spiste lakrids i ugevis – så døde han

25. september 2020 20:17 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Lakrids er lækkert, men farligt i store mængder.

Spiste lakrids i ugevis - så døde han
Lakrids skal indtages i beherskede mængder. Foto: Scanpix

En 54-årig bygningsarbejders søde tand har slået ham ihjel.

Det er konklusionen i et studie fra New England Journal of Medicine, der ifølge BBC har undersøgt den 54-årige amerikaners dødsfald.

Manden havde for nyligt ændret i sine slikvaner, og havde over en periode på et par uger spist omkring halvanden pose sort lakrids om dagen.

Så blev han pludselig ramt af et hjerteanfald på en fastfoodrestaurant. Uden at have haft symptomer inden.

Ifølge lægerne skyldes dødsfaldet glycyrrhizin, det aktive stof i lakrids.

Et overindtag af glycyrrhizin kan føre til muskelsvaghed, alvorlige hjerterytmeforstyrrelser og hypokaliæmi.

Hypokaliæmi betyder, at blodet mangler kalium, og det er formentlig det, der slog manden ihjel:

“Yderligere undersøgelser viste, at hans nylige skift til lakrids var den sandsynlige årsag til hans hypokaliæmi,” noterer lægen Andrew L Lundquist i studiet.

Hjerteforeningen advarer

Hjerteforeningen har tidligere advaret om de effekter, lakrids kan have på blodtrykket.

Forhøjet blodtryk bliver kaldt “den stille dræber”, fordi det ikke giver symptomer, men kan resultere i hjerte-kar-sygdomme, slagtilfælde i hjernen eller blodpropper i hjertet.

Hjerteforeningen skønner, at cirka en million danskere har forhøjet blodtryk, og en tredjedel af dem har forhøjet blodtryk uden at vide det.

– Det er ikke astronomiske mængder lakrids, du skal spise. Hvis du jævnligt spiser en pose lakrids om dagen, kan det få blodtrykket til at stige, siger Gunnar Gislason. Han understreger dog, at det er individuelt, hvor meget man kan tåle.

Foruden glycyrrhizin indeholder lakrids typisk salt. Derfor kan store mængder lakrids også få saltbalancen i kroppen ud af kontrol og reducere indholdet af kalium i blodet. Det kan føre til muskelsvaghed og alvorlige hjerterytmeforstyrrelser, fortæller Gunnar Gislason.

Det bekræfter Mette Aaby Smith, reservelæge på Kolding Sygehus.

– Store mængder lakrids kan give hjerteflimmer og uregelmæssig hjerterytme, som kan ende i klinisk hjertestop, siger hun.

Mette Aaby Smith har tidligere været tilknyttet Hjertemedicinsk Afdeling på Odense Universitets Hospital (OUH), hvor hun mødte en 75-årig patient, som kom ind med hjertestop, fordi han havde spist ekstremt meget lakrids i ugerne op til hjertestoppet.

Alle kan rammes

Hos personer, der i forvejen har forhøjet blodtryk, er risikoen ved et stort lakridsindtag højere, men forhøjet blodtryk og hjerteflimmer kan også ramme raske mennesker, som spiser en pose salmiaklakrids eller stærk lakrids hver dag over flere uger.

Tager du blodtryksregulerende medicin, kan du også risikere, at medicinen ikke virker tilstrækkeligt, hvis du spiser for meget lakrids eller salt.

– Det er fint at spise lakrids i små mængder, men så snart du spiser stærk lakrids flere gange om dagen, begynder det at have indflydelse på kroppen, siger Gunnar Gislason.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu