- Det var ikke nødvendigt, Jeanette

Tidligere tiders hårde omgangstone blandt svømmerne var unionen og trænernes ansvar, mener Merete Riisager

33-årige Jeanette Ottesen indstillede sin aktive karriere efter OL i Tokyo i sommer.
33-årige Jeanette Ottesen indstillede sin aktive karriere efter OL i Tokyo i sommer.
Udgivet Opdateret

Det er Dansk Svømmeunion og trænernes ansvar, at der tidligere har eksisteret en barsk tone blandt de danske topsvømmere.

Det understreger unionens direktør, Merete Riisager, over for B.T.

Det sker, efter at Jeanette Ottesen i sin selvbiografi beskriver, hvordan hendes tidligere landsholdskollega Lotte Friis blev mobbet af flere andre topsvømmere inklusiv Ottesen selv.

Riisager kalder det "unødvendigt at hænge svømmekammerater ud".

- Alle, der svømmede i perioden 2003-2013, har været en del af et miljø, der var hårdt at være i for en del svømmere. Men det, der skete dengang, var trænernes og unionens ansvar – ikke svømmernes, siger Riisager et skriftligt svar til B.T.

Jeanette Ottesen (tv.) fortæller i sin nye selvbiografi 'Fri' om årelang mobning af kollegaen Lotte Friis (th.). (Arkivfoto)
Jeanette Ottesen (tv.) fortæller i sin nye selvbiografi "Fri" om årelang mobning af kollegaen Lotte Friis (th.). (Arkivfoto)

Lotte Friis kritiserede mandag Ottesen på Instagram for i detaljer at beskrive om mobningen. Friis mener blandt andet, at hun selv burde have haft lov at fortælle historien.

- Jeanette har ved sit behov for at fortælle det, hun opfatter som den fulde historie, sørget for, at mine fremtidige børn, kolleger og alle andre for evigt kan læse historien om "mobbeofferet" Lotte Friis. Det synes jeg ikke er OK, skrev Friis blandt andet.

Mobbe-ambassadør

I forbindelse med bogen har det været fremme, at Jeanette Ottesen har været ambassadør i en kampagne mod mobning kaldet "Alle for en", som Undervisningsministeriet stod bag, og hvor organisationerne Red Barnet, Børns Vilkår og Børnerådet var med i samarbejdet.

De tre organisationer skriver i en fælles udtalelse, at Jeanette Ottesen ikke er ambassadør for nogen af dem, og at kampagnen er afsluttet.

Kritisable forhold

I 2019 sendte DR dokumentaren "Svømmestjerner - Under overfladen", der afslørede træningsmetoderne på Nationalt Træningscenter (NTC) fra 2003 til 2012. 

Her fortalte flere danske svømmeprofiler om kritisable forhold med offentlige vejninger og nedladende bemærkninger.

Den blev efterfulgt af flere udskiftninger på træner- og lederposter i Dansk Svømmeunion.

Merete Riisager tiltrådte som direktør i unionen i starten af 2021.

Svar på tiltale

Mandag gik Lotte Friis til tasterne.

"I dag føler jeg mig blottet og stillet til skue for hele Danmark", skrev hun blandt andet i et opslag på Instagram. 

Opslaget er skrevet efter, at TV 2 søndag bragte et uddrag af Jeanette Ottesens selvbiografi "Fri".

I bogen skriver Ottesen blandt andet, at hun i mange år var med til at mobbe landsholdskollegaen Lotte Friis.

- Det kan være noget med, at hun har en stor numse, at hun ikke vejer det, hun skal, at hun er tyk, måden, hun svømmer på, tøjet, hun går i, eller svømmebrillerne, hun svømmer med. Lotte får specialdesignet sine svømmebriller, som virkelig ser sjove ud og er decideret grimme, skriver Ottesen.

Ottesen svarede mandag i TV 2-programmet Go' Aften Live på Friis' kritik.

- Jeg vil sige, at da jeg besluttede mig for at lave en selvbiografi, besluttede jeg mig for, at jeg ville være bundærlig, og det har jeg været. Når jeg beskriver en situation, er det også min historie. Jeg føler ikke, jeg går ind og tager Lottes historie og fortæller hendes historie, siger Ottesen.

"Jeanette har ved sit behov for at fortælle det, hun opfatter som den fulde historie, sørget for, at mine fremtidige børn, kolleger og andre for evigt kan læse historien om "mobbeofret" Lotte", slutter opslaget fra Lotte Friis.


Powered by Labrador CMS