Fodboldklub solgt for milliardbeløb

Købet af Chelsea kommer til at koste 4,25 milliarder pund og skal nu godkendes af den britiske regering

Udgivet Opdateret

Den britiske fodboldklub Chelsea har indgået en købsaftale med et konsortium med amerikanske Todd Boehly i spidsen.

Det oplyser klubben i en pressemeddelelse.

I købsaftalen skal konsortiet af med 4,25 milliarder pund. Det svarer til cirka 36,9 milliarder kroner.

21,7 milliarder går til at overtage samtlige aktier i klubben. Desuden forpligter konsortiet sig til at investere 15,2 milliarder i klubben.

Skal godkendes af regering

De skal blandt andet gå til investeringer i klubbens stadion, Stamford Bridge, og klubbens førstehold, kvindehold og ungdomsakademi.

Købet skal nu godkendes af den britiske regering.

Det har været en speget sag, fordi den britiske regering er fast indstillet på, at ingen af pengene fra salget af klubben skal ende i den nuværende ejers lommer.

Todd Boehly, der står i spidsen for det konsortium, der har indgået en købsaftale med Chelsea, er medejer af to andre sportshold. (Arkivfoto).
Todd Boehly, der står i spidsen for det konsortium, der har indgået en købsaftale med Chelsea, er medejer af to andre sportshold. (Arkivfoto).

Ejer sanktioneret

Den nuværende ejer er russiske Roman Abramovich, som er tæt forbundet med den russiske præsident, Vladimir Putin, og underlagt hårde sanktioner af den britiske regering.

I pressemeddelelsen fra Chelsea fremgår det imidlertid, at alle pengene fra salget vil blive overført til en indefrossen britisk bankbog, som er tiltænkt skal doneres til velgørende formål.

Salget forventes at kunne formaliseres sidst i maj, hvis det får den nødvendige blåstempling fra alle parter.

Chelsea har siden 2003 været ejet af Roman Abramovich.

Overdrog ledelsen

I årene efter russeren købte klubben, har den vundet adskillige trofæer og næsten uafbrudt kæmpet med i toppen af engelsk fodbold.

Klubben har vundet det engelske mesterskab fem gange i den tid og Champions League to gange. Desuden har den fem gange vundet den engelske pokalturnering FA Cup og Europa League to gange.

26. februar - to dage efter at Rusland invaderede Ukraine - oplyste Abramovich i en pressemeddelelse, at han havde overdraget ledelsen af Chelsea.

2. marts bekræftede han, at han ville sælge klubben på grund af krigen i Ukraine.

Lavede særligt tilladelse

Den britiske regering indefrøs cirka en uge senere alle Abramovichs aktiver på britisk territorium på grund af hans forbindelser til den russiske præsident, Vladimir Putin.

Der blev dog udstedt en særlig tilladelse, så driften og salget af Chelsea stadig kunne pågå.

Får salget blåstempling af den britiske regering vil klubben overgå til konsortiet ledet af Todd Boehly. Også amerikanske Mark Walter og schweiziske Hansjoerg Wyss er en del af konsortiet.

Todd Boehly er medejer af de to sportshold fra Los Angeles LA Lakers og LA Dodgers, som spiller henholdsvis basketball og baseball.

En købsaftale mellem et konsortium og fodboldklubben Chelsea FC skal nu godkendes af den britiske regering for at træde i kraft. (Arkivfoto).
En købsaftale mellem et konsortium og fodboldklubben Chelsea FC skal nu godkendes af den britiske regering for at træde i kraft. (Arkivfoto).

CHELSEA F.C.

Klubben blev grundlagt på et møde den 10. marts 1905 på pubben The Rising Sun Pub (nu: The Butcher's Hook), der ligger over for Stamford Bridge på Fulham Road. Et af punkterne på dagsordenen var et navn til den nye klub. Stamford Bridge F.C., Kensington F.C. og London F.C. blev alle afvist. Chelsea F.C. blev vedtaget, og historien begyndte.

Det var dog først 50 år senere, i sæsonen 1954-55, vandt klubben det engelske mesterskab for første gang. Siden har Chelsea vundet det engelske mesterskab i sæsonerne 2004-05, 2005-06,2009-10 og 2014-15

Chelsea har desuden vundet otte FA Cups (1970, 1997, 2000, 2007, 2009, 2010, 2012 og 2018), fire Liga Cups (1965, 1998, 2005 og 2007), fire Community Shield/Charity Shield (1955, 2000, 2005 og 2009), to UEFA Cup Winner's Cup (1971 og 1998), to UEFA Super Cup (1998 og 2021) samt to UEFA Champions League (2012 og 2021)

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS