Melder ud om mystisk brag

To F16-jagerfly fra Forsvarets Afvisningsberedskab var på vingerne torsdag. Forsvaret vil ikke oplyse hvorfor

Forsvaret vil ikke oplyse, hvorfor to F16-jagerfly var på vingerne torsdag eftermiddag, men det kan for eksempel skyldes, at fly fra andre lande krænker dansk luftrum. (Arkivfoto)
Forsvaret vil ikke oplyse, hvorfor to F16-jagerfly var på vingerne torsdag eftermiddag, men det kan for eksempel skyldes, at fly fra andre lande krænker dansk luftrum. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

To F16-jagerfly fra Forsvaret brød torsdag ved 15-tiden lydmuren over Sydsjælland, hvor der kunne høres høje brag.

Det bekræfter Forsvaret over for TV2 Øst.

- Der var tale om jagere fra Afvisningsberedskabet på vej østover, siger pressevagt Christer Haven til TV2 Øst.

- Sådan et brag kan rejse langt. Derfor kan vi ikke sige, hvor braget præcist ramte, siger han.

Forsvaret vil ikke oplyse, hvorfor de to fly var på vingerne, men det kan for eksempel skyldes, at fly fra andre lande krænker dansk luftrum.

Det skete blandt andet 11. juni, hvor russiske fly var i dansk luftrum to gange på en time, hvilket fik regeringen til at kræve en forklaring fra de russiske myndigheder.

Afvisningsberedskabet er på beredskab dag og nat og har som opgave at beskytte Danmark - herunder afvise fly fra andre lande i dansk luftrum.

Sidste år var det på vingerne 42 gange, og 37 af gangene blev de sendt til Østersøen, skriver Forsvaret på sin hjemmeside.

De danske F16-fly

* Flyvevåbnets F-16-fly er af typen Fighting Falcon og kan både kæmpe mod andre fly i luften og gennemføre præcise bombninger af mål på jorden.

* F16-flyet, der er produceret af Lockheed Martin (tidligere General Dynamics) til det amerikansk luftvåben fløj første gang i 1974, og seks år senere blev jagerflyet en fast del af det danske forsvar.

* Til daglig fungerer F16-flyene som “luftens politi” i Danmark og er konstant klar til at rykke ud mod uidentificerede fly i det danske luftrum. Dette kaldes afvisningsberedskab.

Kilde: Forsvarsministeriet

Powered by Labrador CMS