ANNONCE

Sprængstofekspert: Gas brugt mod Skattestyrelsen

7. august 2019 21:05 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Flere ting peger i retning af, at eksplosionen ved Skattestyrelsen skyldes et angreb med gas, mener ekspert.

Efter at have nærstuderet billeder fra eksplosionen ved Skattestyrelsen, vurderer sprængstofekspert Peter Hald, at der kan være tale om et gasangreb.

– Der er min teori, at nogle har forsøgt et gasangreb med svejseværk eller skærebrænder ved at fylde postkassen i døren op med ilt og gas og har antændt det.

– Så får du et ordentligt drøn og en masse tryk. Det tryk har skubbet ruder, bulet skilte og revet i alting omkring sig, siger Peter Hald, der er kemiker og daglig leder ved Institut for Kemi på Aarhus Universitet.

Han understreger, at hans teori skal tages med forbehold, da han ikke har været til stede ved Skattestyrelsens bygning på Østerbro i København.

Udover at bygge sin teori på det tryk, han mener at kunne udlade af billeder, påpeger han også manglende fragmenter.

– Jeg kan ikke se spor af fragmenter eller flossede huller på for eksempel skiltene. Hvis man havde brugt en rørbombe eller en håndgranat, var det ellers, hvad man kunne forvente, siger Peter Hald.

Ingen flammer

Som det tredje påpeger han, at der ikke var spor af sod eller brandskader, hvilket ifølge Peter Hald tyder på, at der ikke har været flammer.

Sidst fremhæver kemikeren, at postkassen ved Skattestyrelsen er “som en skrællet banan”, hvilket også peger i retning af, at den kan have været brugt som gasbeholder, inden den blev antændt.

– Det er frygtelig farligt for den, der udfører det. Det er forholdsvis nemt at fylde gas i, men du skal tænde det, så du ikke slår dig selv ihjel.

– Og det ved jeg ikke, hvordan man har gjort. Det øjeblik, gassen tænder, har du et millisekund, siger Peter Hald.

Artiklen fortsætter under videoen

Han vurderer desuden, at det ikke nødvendigvis er professionelle, der står bag. Gaseksplosion er forholdsvist udbredt og er før blevet brugt af kriminelle til at sprænge døgnbokse, tilføjer han.

Peter Hald udelukker ikke, at en enkelt gerningsmand alene kan have forårsaget eksplosionen.

Eksplosionen skete tirsdag aften, og ingen kom alvorligt til skade. Københavns Politi arbejder på at finde frem til den eller dem, der står bag eksplosionen. Motivet er uvist.

Leder efter vidner

Gårsdagens eksplosion foran Skattestyrelsen ved Nordhavn Station har onsdag affødt en stor del henvendelser fra borgere. Københavns Politi opfordrer stadig alle, der har været i området, til at henvende sig.

Der har været stor aktivitet ved Københavns Politis telefoner i løbet af onsdagen efter opfordringen om, at borgere skulle henvende sig med oplysninger om eksplosionen ved Skattestyrelsen tirsdag aften klokken cirka 22.15.

– Der er et overvældende antal borgere, der har henvendt sig med oplysninger fra området i timerne omkring eksplosionen ved Skattestyrelsen. Det er vi meget glade for, og det hjælper os i den omfattende efterforskning, vi er i færd med, siger chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov.

Interesseret i alle henvendelser

Han opfordrer dog stadig alle, der endnu ikke har været i kontakt med politiet, og som befandt sig i området tirsdag aften mellem 21.45 og 22.30, til at kontakte Københavns Politi på 114.

– Måske har man studset over noget, som ikke umiddelbart virkede mistænkeligt, eller også kan man bare have set noget lidt ud over det sædvanlige. Vi er interesseret i alle borgernes observationer fra den tidsperiode – også selv om man måske ikke selv har fundet det mistænkeligt i går aftes. Det kan stadig godt gøre en forskel for vores efterforskning, siger chefpolitiinspektøren.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu