Så lidt må du drikke når du skal køre – her er bøden hvis du bliver knaldet

3. november 2016 15:59 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

At blive taget som spritbilist er en dyr fornøjelse. Se prisen - og hvor lidt du må drikke, hvis du vil undgå spirituskørsel.

Hvis du vil undgå at ende som spritbilist er promillegrænsen i Danmark 0,5 – overskrider du den kører du spirituskørsel og det kan blive en dyr affære. Ikke bare risikerer du at må af med kørekortet og betale en klækkelig bøde – du kan også ende i statistikken som én af de personer, der kører et andet menneske ihjel.

Den nemmeste måde at undgå at køre spirituskørsel her i månederne op til jul er selvfølgelig helt at lade være med at drikke spiritus. Det kan dog være svært, nu når J-dagen (dagen hvor julebryggen bliver frigivet/ red.) står for døren.

Et andet godt alternativt er, at lade bilen stå. Under alle omstændigheder er kombinationen af alkohol og biler en rigtig dårlig cocktail. Det viser tallene fra Rådet for Sikker Trafik; 157 personer blev i årene fra 2011 til 2015 dræbt i en spritulykke.

Flest mænd kører spirituskørsel

Ifølge statistikken er det primært mænd, der ender som en spritbilist.

Faktisk er ni ud af ti spritbilister mænd. Det tal afspejler desuden ret godt undersøgelser, hvor mænd og kvinder svarer på, om de har kørt spirituskørsel. Her er der nemlig også en klar overvægt at mænd, der indrømmer, at de har kørt i alkoholpåvirket tilstand.

To ud af tre dræbte er en spritbilist

Heldigvis ser det ud som om, at danskerne er begyndt at få øjnene op for, at spirituskørsel er en rigtig dårlig ide.

Rådet for Sikker Trafik oplyser nemlig i deres statistiske materiale, at antallet af spiritusulykker er faldende. Endda ret kraftigt.

Mens der i 2011 var 248 alvorligt tilskadekomne og 48 dræbte i ulykker med spirituskørsel involveret, er tallet for 2015 næsten halveret.

I 2015 blev 24 personer dræbt i spiritusulykker, mens 152 personer kom alvorligt til skade.

Tallene viser også, at to ud af tre dræbte er en spritbilist – så ud over at sætte andres liv og lemmer i fare, er risikoen for selv at dø i en ulykke også ret betydelig.

Det her må du drikke – hvis du skal

Det kan være svært at holde styr på, hvor meget man har drukket – og hvor meget man har forbrændt – inden man sætter sig ind bag rattet i en bil. Derfor anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at du maksimalt drikker én genstand, hvis du vil sætte dig bag rattet og undgå at blive til en spritbilist. Eller endnu bedre: Slet ikke drikker noget alkohol.

Skal du alligevel have alkohol og bagefter ud at køre, så er her en rettesnor for, hvor mange genstande de enkelte drikke indeholder:

En pilsner (33 cl): 1 genstand.
En guldøl: 1,25 genstand
En stærk øl – 1,5 til 2 genstande
Et glas vin (12 cl): 1 – 1,5 genstande
En flaske vin (75 cl): 6 til 7 genstande
Et glas hedvin (8 cl): 1 genstand
Et glas spiritus (4 cl): 1 genstand
En flaske spiritus (70 cl): 18 til 20 genstande

Fakta

Straffen for at køre med sprit i blodet

Nedenstående gælder for tilfælde, hvor der ikke er sket en ulykke i forbindelse med spritkørslen.

Førstegangstilfælde:

Promille mellem 0,5 og 1,2

Du får frakendt kørekortet betinget. Det betyder at du skal bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve) inden for 6 måneder for at beholde kørekortet. Dumper du et forsøg, mister du kørekortet, indtil du har bestået begge prøver.
Du får en bøde, der ca. svarer til din netto månedsløn gange med promillen
Du skal gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik). Kurset varer 12 timer fordelt på 4 lektioner à 3 timer, og det koster 3200 kr.

Promille mellem 1,2 og 2,0

Du får frakendt kørekortet ubetinget i 3 år. Du kan vælge at forkorte din frakendelsestid med 1 år mod at køre med alkolås i 2 år. Læs mere om alkolås her
Du får en bøde, der ca. svarer til din netto månedsløn gange med promillen
Du skal gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik), inden du kan generhverve kørekortet. Kurset varer 12 timer fordelt på 4 lektioner à 3 timer, og det koster 3200 kr.
For at generhverve dit kørekort, skal du skal bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve)

Promille over 2,0

Du får frakendt kørekortet ubetinget i min. 3 år. Herefter skal du enten køre med alkolås i 2 år, eller du må vente yderligere to år med at generhverve kørekortet. Læs mere om alkolås her
Du får 20 dages betinget fængsel
Du får en bøde, der ca. svarer til en netto månedsløn
Din bil kan blive konfiskeret
Du skal gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik), inden du kan generhverve kørekortet. Kurset varer 12 timer fordelt på 4 lektioner à 3 timer, og det koster 3200 kr.
For at generhverve dit kørekort, skal du skal bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve)

Gentagelsestilfælde

Hvis du kører spritkørsel flere gange, stiger straffen. Hvad du præcist får i straf, afhænger af promillen, hvor mange gange, du har kørt spritkørsel – samt øvrige omstændigheder.

Du vil få frakendt kørekortet ubetinget i en periode – fx 3 år, 5 år eller længere.
Du får en betinget fængselsdom; hvor længe afhænger af omstændighederne
Du bliver omfattet af alkolåsordningen. Læs om den her.
Du får en bøde.
Din bil kan blive konfiskeret
Betingelserne for at generhverve kørekortet er deltagelse i ANT-kursus og bestået kontrollerende køreprøve.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu