ANNONCE

SSI-chef: -Nattelivet er en trussel

14. september 2020 13:10 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Der bør reageres hurtigt på de stigende smittetal i Danmark, mener afdelingschef i Statens Serum Institut.

De stigende smittetal i Danmark er bekymrende. Og derfor skal der reageres hurtigt med nye restriktioner.

Det siger Tyra Grove Krause, afdelingschef i Statens Serum Institut, til DR Nyheder og TV2.

Hun peger på, at der med nye restriktioner især bør være fokus på nattelivet.

– Nattelivet er en reel trussel og kræver særlig opmærksomhed, fordi der er mange mennesker fra mange forskellige netværk, der stimler tæt sammen. I supermarkederne holder man trods alt en vis afstand, fordi det er fremmede mennesker.

– Men i nattelivet går man ud i grupper og mødes med nye. Og der er alkohol på spil. Så der kommer et kontroltab, der gør, at man omgås på en anden måde, siger Tyra Grove Krause til DR Nyheder.

Kombinationen af smittestigning og den stigende geografiske spredning i samfundet er medvirkende til, at hun ser bekymret på den aktuelle situation, skriver TV2.

Både lørdag og søndag blev der registreret over 300 nye smittetilfælde i Danmark. Og den seneste tid er der generelt set en stigning i antallet af nye tilfælde.

Tyra Grove Krause understreger over for TV2, at selv om langt flere bliver testet nu end i foråret, og det derfor er svært at sammenligne smittetallene, så er der uden tvivl tale om en bekymrende smittestigning.

Fakta

Sådan bruger du mundbind

Læs her, hvordan mundbind bruges rigtigt, så smitterisikoen mindskes:

* Mundbind skal leve op til en række krav for at beskytte mod sygdom. Det gør hjemmelavede mundbind højst sandsynligvis ikke, og derfor advarer Sikkerhedsstyrelsen mod hjemmelavede mundbind, som kan give en falsk tryghed.

* Det anbefales at bruge enten medicinske mundbind eller åndedrætsværn, der begge vurderes at beskytte mod både at blive smittet og smitte andre. De kan ofte købes på apoteker og i visse butikker.

* Man bør ikke bruge mundbind eller maske som erstatning for god hygiejne, at holde afstand eller andre tiltag til at forebygge smitte. Det skal ses som et supplement.

* Hvis man vil mindske smitterisikoen, er det mere effektivt at isolere sig selv, holde mindst en meters afstand og holde god hygiejne.

* Når man tager mundbindet på, skal man have rene hænder, og man bør ikke røre for meget ved det undervejs. Find forsiden – det er typisk den farvede side. Mundbindet skal dække næse og mund og sidde tæt.

* Bliver mundbindet vådt eller beskidt, skal det skiftes. Det bør skiftes, hvis der kommer fugtskjolder.

* Hvis det ikke bruges korrekt, kan det øge smitterisikoen, så man smitter sig selv eller andre med det. Det samme gælder, hvis man rører meget ved mundbindet.

* I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen at bruge mundbind, hvis man er smittet, er i nær kontakt til en smittet eller har symptomer på coronavirus, og hvis man skal bryde sin isolation ved eksempelvis at tage på hospitalet, til test eller lignende.

* Også på vej hjem fra eksempelvis lufthavn efter rejse i et højrisikoområde, og hvis man skal tæt på en pårørende, der er i øget risiko for et svært sygdomsforløb, anbefaler styrelsen at bruge mundbind.

* Fra den 31. juli anbefales det nu også at bruge mundbind i den kollektive trafik, hvis du rejser på tidspunkter, hvor mange gør lige så.

* Derudover er der visse steder krav om, at man bruger kirurgisk mundbind. Det gælder eksempelvis i danske lufthavne.

* Det anbefales kun at bruge mundbind, der er CE-mærket og har dansk mærkning og vejledning.

* Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med de mundbind og ansigtsmasker, der er sat til salg på det danske marked. Styrelsen har flere gange fundet varer, der ikke lever op til reglerne.

Kilder: Ritzau, Lægemiddelstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut.

Der er også andre knapper at trykke på end nattelivet for at mindske smittespredning, påpeger afdelingschefen hos Statens Serum Institut.

Det vigtigste er afstand og god håndhygiejne, hvor alle bør stramme op, mener hun. Men strammere regler for forsamlinger, mundbind og opfordring til mere hjemmearbejde er også værktøjer, der kan tages i brug for at ændre den negative udvikling.

Tyra Grove Krause opfordrer også til, at borgerne skruer ned for det sociale samvær.

– En ting, man kan gøre som borger, er at begrænse antallet man ses med i det daglige.

– Jeg tror, at vi skal være forberedte på, at vi skal skrue ned for vores sociale kontakter i efteråret, så vi ser færre mennesker, og vi ser dem i mindre grupper, siger hun til DR Nyheder.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu