ANNONCE

Trods nedslagtning: Mink-smitten buldrer løs

7. december 2020 14:42 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Info

Minkmuteret coronavirus udgør en stigende del af de smittede i Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark.

Trods nedslagtning: Mink-smitten buldrer løs
Selvom alle mind er slået ihjel, så stiger andelen af minkmuterede coronasmittede. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Mens cirka 15 millioner mink indtil videre er blevet aflivet, er minkvariationer af coronasmitte blevet mere og mere udbredt i samfundet.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

Andelen af smittede, der er inficeret med en variant af minkmuteret coronavirus, er steget i Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark.

Overordnet er færre blevet smittet med coroanvirus i de tre regioner, viser opgørelsen fra uge 44 til uge 47, som sluttede 22. november.

Men minkvariationer udgør altså en stigende andel af dem, der er blevet smittet i de tre regioner, viser tallene fra SSI.

Så mange er der tale om

I Region Nordjylland er andelen af smittede med minkvariationer steget fra 17 procent til 31 procent fra uge 44 til uge 47.

I Region Midtjylland og Syddanmark er tallene kun opgjort fra uge 46 til 47. Her er andelen af minkmuteret coronavirus steget fra henholdsvis 31 procent til 32 procent i Midtjylland og fra 11 procent 21 procent i Syddanmark.

I landets to øvrige regioner – Region Sjælland og Hovedstaden – er der kun fundet sporadiske tilfælde af personer smittet med minkmuteret coronavirus, lyder det.

Fald i mink-relationer

Mens minksmitten er stigende i samfundet, er der til gengæld sket et markant fald i antallet af personer med relation til minkproduktionen, der smittes med coronavirus.

En del af de ansatte i minkbranchen, som alligevel er blevet smittet, er hverken tilknyttet smittede minkbesætninger eller besætninger i aflivningszonen.

Det kan tyde på, at der har været coronasmitte i nogle besætninger, hvor det ikke er blevet opdaget, inden minkene blev aflivet og pelset.

Det kan være en forklaring på, hvorfor der på otte pelserier er blevet fundet i alt 402 smittetilfælde blandt de ansatte.

I slutningen af november lød det fra SSI, at minkvariationen cluster 5 vurderedes at være døet ud. Det var den variation, som myndighederne frygtede kunne udgøre en risiko for en fremtidig coronavaccine.

Fakta

Hold virusset væk

Sådan undgår du at blive smittet med coronavirus Covid-19:

– Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit.

– Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder.

– Begræns den fysiske kontakt, og undgå håndtryk, kindkys og kram.

– Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen.

– Hvis du er ældre eller kronisk syg, så hold afstand, og bed andre tage hensyn.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu