ANNONCE

SSI: Overvej julen grundigt

10. december 2020 19:35 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Den enkelte familie må overveje, hvor mange mennesker man skal være til jul, for risikoen for smitte er stor.

SSI: Overvej julen grundigt
Overvej hvor mange I skal være juleaften. Det kan være en god idé at begrænse sig. Foto: Scanpix

Traditionen tro rejser mange danskere fra hovedstadsområdet ud i resten af landet for at holde jul. Men familier bør i år genoverveje, om det er en god idé. Sådan lød meldingen fra Statens Serum Institut (SSI) på et pressemøde torsdag.

– Det er op til den enkelte familie at overveje, om det er den helt rigtige måde at gøre det på. Det handler om at overveje, hvor mange mennesker man skal se – og konkret hvor mange mennesker fra et område, hvor der måske er særlig høj smitte, sagde nyslået direktør Henrik Ullum.

Der er dog udelukkende tale om en opfordring. Myndighederne har ikke lukket for rejser mellem regionerne. På pressemødet blev det annonceret, at yderligere 31 kommuner bliver pålagt en delvis nedlukning. Det betyder, at i alt 69 kommuner fra fredag og til 3. januar er underlagt særlige restriktioner.

Smittespredning i julen

Mere end 3000 personer er bekræftet smittet med coronavirus det seneste døgn, afslørede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på samme pressemøde. 342 er indlagt. Vurderingen er helt tydelig, at antallene kommer til at stige frem mod jul.

Frygten er, at smitten løber løbsk i forbindelse med julen. Derfor advared0 Heunickee mod øget smittespredning. Efter efterårsferien så man en fordobling af smitten, formentligt fordi flere mennesker så hinanden, sagde han på pressemødet – og det må ikke ske igen.

– Derfor er det helt afgørende, at man følger retningslinjer om at minimere kontakten – også i de private hjem, lød det torsdag.

På pressemødet sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, at størstedelen af befolkningen forstår anbefalingerne om, hvordan man bedst undgår smittespredning, og følger dem. Han er ikke bekymret for, at danskere i de berørte kommuner vil sætte kurs mod de åbne 29 kommuner for “at træne, holde julefrokost og feste”.

Begræns jer

I en pjece om smitte i juletiden, som Sundhedsstyrelsen står bag, anbefales det, at man højst er ti personer sammen juleaften. Styrelsen anbefaler at holde sig til at mødes med de samme få mennesker og holde det kort, når man ses.

Desuden anbefales det, at man holder to meters afstand eller går udenfor, hvis der skal synges. Det anbefales også at undgå fælles skåle med julesnacks, chips og slik – ligesom at man bør stille håndsprit frem og undgå at bruge samme håndklæde.

Myndighederne har ingen hjemmel til at bestemme, hvor mange man samles i privat hjem til julefrokost eller juleaften.

– Vi har fortsat kontrol med epidemien i Danmark med de tiltag, vi melder ud i dag. Men vi vil også fremover være klar til at handle hurtigt, hvis det bliver nødvendigt, sagde Magnus Heunicke.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu