Statsfængslet i Østjylland politianmeldes for fangemishandling

23. januar 2013 08:52 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Statsfængslet i Østjylland politianmeldes for fangemishandling
Billede mangler

Den særlige flugtsikre afdeling E i Statsfængsel Østjylland bliver her til morgen meldt til politiet. Det sker, efter en gruppe fanger i går gik i sultestrejke for at protestere mod det, de betegner, som torturlignende behandling i fængslet.

 

Derfor anmelder Claus Bonnez, der også er formand for foreningen KRIM, nu fængslet til politiet, fortæller Radio24syv.

– Ifølge mine klienter har man gennemført systematiske kropsvisitationer i hvert fald siden august 2012, hver eneste gang de går ud og ind af deres celler. Altså helt rutinemæssige kropsvisitationer, siger Claus Bonnez.

Udover mishandlingen af fangerne går kritikken i anmeldelsen også på, at fangerne ikke har mulighed for meningsfuld beskæftigelse, mens de er indsat.

– De er jo isolerede på afdeling E stort set døgnet rundt. Og indsatte, der er isolerede, skal både efter de danske regler og efter torturkomiteens regler tilbydes arbejde og mulighed for studie- og undervisningshjælp. Ifølge de indsatte er det ikke-eksisterende på afdeling E, siger Claus Bonnez til Radio24syv.

Selv om det er en afdeling for særligt farlige fanger, som er lavet specifikt for at sikre, at de ikke flygter, så mener Claus Bonnez stadig, der er tale om en grov form for krænkelse. En krænkelse, som han mener Menneskeretsdomstolen vil kritisere, hvis sagen fra Østjylland kommer så langt.

– Så er det politiets opgave at afdække, hvad der er sket. Hvis myndighederne gør deres pligt, så skal sagen efterforskes. Det vil sige, at man skal afhøres de indsatte, personalet og så videre, fordi Danmark er forpligtet til at sikre, at man straffer personer, der krænker indsattes rettigheder, siger Claus Bonnez.

Statsfængsel Østjylland siger, at grunden til at man behandler fangerne, som man gør, er for at sikre, at de ikke får rutiner, der gør, at de har mulighed for at flygte fra fængslet.

Fængslet har endnu ikke kommenteret politianmeldelsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu